Zupa kalafiorowo - ziemniaczana z kabanosami
Składniki
Jakie składniki są potrzebne na zupę kalafiorowo-ziemniaczaną z kabanosami?
Przygotowane zupy kalafiorowej z kabanosami wymaga odpowiednio wcześniejszego zaplanowania. Sam czas gotowania zupy to kilkadziesiąt minut. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie jej wcześniej, gdyż nawet odgrzewana smakuje tak samo dobrze. Do przygotowania zupy z naszego przepisu potrzebujesz:
- 1 średni kalafior,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebulę,
- 1 marchew,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 kabanosy Swojski Boczek od Duda.pl,
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- posiekaną natkę pietruszki (do dekoracji, opcjonalnie).
Jeśli nie masz bulionu warzywnego, bądź wolisz przygotować zupę na bulionie mięsnym, wykorzystaj do tego żeberka bądź kostki schabowe. W takim wariancie musisz pamiętać, by gotować zupę nieco dłużej, aż do miękkości mięsa.
Opis dania
Zupa kalafiorowo - ziemniaczana z kabanosami - idealna na jesień
Jeśli jesteś miłośnikiem zup, które łączą w sobie kremową konsystencję, delikatny smak kalafiora i aromatyczne dodatki, to jesteś we właściwym miejscu. Nasza zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami to prawdziwa uczta dla podniebienia i idealna propozycja na chłodniejsze dni. Ta zupa nie tylko rozgrzeje Cię swoim ciepłem, ale także zapewni bogaty smak, który z pewnością przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie.
Kabanosy, szczególnie te o smaku swojski boczek od Duda.pl, dodają do zupy nie tylko wyrazistego smaku, ale także chrupkości i bogactwa. Ich połączenie z delikatnym kalafiorem i kremowym puree z ziemniaków tworzy harmonię smaku, która nie ma sobie równych. Co więcej, ta zupa jest prosta do przygotowania, a to sprawia, że doskonale sprawdzi się na szybki obiad lub wieczorną kolację. Przygotujmy ją razem i odkryj nowy ulubiony przepis na zupę!
Sposób
przygotowania
Jak przyrządzić zupę kalafiorowo-ziemniaczaną?
- W dużym garnku rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez około 3-4 minuty lub do momentu, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i kalafior oraz marchew startą na tarce na grubych oczkach. Smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zalej warzywa bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż ziemniaki i kalafior staną się miękkie.
- Jeśli chcesz wykorzystać bulion mięsny, zalej mięso wodą, doprowadź do wrzenia, dodaj 1 łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
- Zupę zblenduj na gładki krem przy użyciu blendera. Możesz również podać zupę w tradycyjnej postaci, z kawałkami warzyw.
- Dodaj do zupy śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Całość dopraw solą i pieprzem bądź ulubionymi przyprawami, według uznania.
- Na osobnej patelni podsmaż wcześniej pokrojone plastry kabanosów, tak by stały się rumiane i chrupiące.
- Podawaj zupę kalafiorowo-ziemniaczaną w miseczkach, z porcją chrupiących kabanosów. W przypadku kremu ciekawym dodatkiem będą grzanki.
Ta zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami jest smaczna i sycąca. Doskonale nadaje się na obiad lub kolację, szczególnie w chłodniejsze dni.
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana inaczej
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana nie musi być nudna. Istnieje wiele wariantów, które pozwalają zmienić jej smak i aromat, ale też podkreślić obecność kalafiora. Ciekawym dodatkiem jest ser żółty — w tym wypadku idealnie sprawdzi się ser cheddar, który nie tylko wprowadzi wyrazisty smak, ale też poprawi konsystencję na jeszcze bardziej kremową.
Wolisz świeże, bardziej wyraziste smaki? Spróbuj dodać do zupy odrobinę soku z cytryny bądź pomarańczy — gwarantujemy, że efekt z pewnością Cię zaskoczy!
Przygotowując zupę krem, pamiętaj również, że dobrym dodatkiem do niej są nie tylko wspomniane już grzanki, ale też orzechy. Możesz w tym celu wykorzystać orzechy włoskie, laskowe, ale też migdały.
Który wariant zupy z kalafiorem i ziemniakami przypadł Ci najbardziej do gustu?
Składniki
Jakie składniki są potrzebne na zupę kalafiorowo-ziemniaczaną z kabanosami?
Przygotowane zupy kalafiorowej z kabanosami wymaga odpowiednio wcześniejszego zaplanowania. Sam czas gotowania zupy to kilkadziesiąt minut. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie jej wcześniej, gdyż nawet odgrzewana smakuje tak samo dobrze. Do przygotowania zupy z naszego przepisu potrzebujesz:
- 1 średni kalafior,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebulę,
- 1 marchew,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 kabanosy Swojski Boczek od Duda.pl,
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- posiekaną natkę pietruszki (do dekoracji, opcjonalnie).
Jeśli nie masz bulionu warzywnego, bądź wolisz przygotować zupę na bulionie mięsnym, wykorzystaj do tego żeberka bądź kostki schabowe. W takim wariancie musisz pamiętać, by gotować zupę nieco dłużej, aż do miękkości mięsa.