
Żurek z kiełbasą i jajkiem
Składniki
Z czego przygotować żurek z kiełbasą i jajkiem?
W każdym domu gospodyni ma swój przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem. Wiele osób przygotowuje go z pamięci, na tzw. „oko”. Jeśli jednak nigdy nie miałeś okazji skosztować staropolskiego żurku z jajkiem to poniższy przepis z pewnością pozwoli CI poznać ten wyjątkowy smak, ale też być może zachęci do jego modyfikacji i dopasowania do własnych oczekiwań.
Do przygotowania żurku z kiełbasą i jajkiem potrzebujesz:
- 3 litry wody,
- 300 g boczku wędzonego lub wędzonych kości wieprzowych,
- włoszczyznę: 1 cebulę, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora,
- 500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej),
- 300 g kiełbasy jałowcowej,
- ½ litra żurku gotowego z butelki,
- 2-3 łyżki śmietany do zup,
- 1 - 2 łyżeczki tartego chrzanu ,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku.
Jeśli uznasz, że Twój żur z kiełbasą i jajkiem jest zbyt gęsty, zawsze możesz dodać więcej wody, aczkolwiek pamiętaj, że jest to zupa treściwa, i taka właśnie powinna być jej konsystencja.
Opis dania
Żurek z kiełbasą i jajkiem — staropolskie danie
Żurek z kiełbasą i jajkiem to nie tylko danie Wielkanocne. W Polsce jest wielu miłośników tego rodzaju zupy. Nic dziwnego – jest ona nie tylko aromatyczna, ale też niezwykle pożywna. Co więcej, ilu miłośników, tyle sposobów na jej przygotowanie. To właśnie jedna z największych zalet żurku z kiełbasą i dodatkami – bez względu na to, co znajdzie się w środku, jaka kiełbasa zostanie wykorzystana – będzie smakować doskonale.
Warto wiedzieć, że żurek z kiełbasą i jajkiem to danie staropolskie. W Polsce jest znane od wielu lat i wykorzystywane nie tylko jako świetna propozycja obiadowa. Jest on na tyle pyszny, że część Polaków chętnie spożywa go również jako ciepły posiłek na śniadanie. Doskonale sprawdza się w okresie jesienno-zimowym – dzięki odpowiednim przyprawom jest rozgrzewającą zupą, która wbrew obawom, zaspokoi nawet największy głód. Propozycja ta jest szczególnie polecana osobom, które cenią charakterystyczne smaki – żurek jest kwaskowaty, a przy tym delikatnie ostry. Sprawdź nasz przepis na żurek z dodatkami.
Sposób
przygotowania
Jak przygotować żurek z kiełbasą?
Przygotowanie żurku z kiełbasą i dodatkami nie jest skomplikowane i zajmie ci kilka chwil.
- Do dużego garnka wlej wodę.
- Następnie wrzuć do niej pokrojony na drobniejsze kawałki boczek bądź też opłukane kości. Postaw na kuchence i zagotuj.
- Po zagotowaniu zmniejsz moc kuchenki i przygotuj kolejne składniki.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz. Możesz je pokroić w drobniejszą kostkę bądź też wrzucić do wywaru w całości. Dodaj również por i cebulę.
- Tak przygotowany wywar dopraw przyprawami i ziołami – solą, pieprzem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Przykryj wywar i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie możesz wrzucić do wywaru przygotowaną kiełbasę. Część możesz dać w całości, część pokroić w talarki, a część w drobniejszą kostkę. Wywar z kiełbasą gotuj przez około 10-15 minut.
- Do tak przygotowanego żurku z kiełbasą dodaj żur z butelki oraz majeranek. Zagotuj kilka minut na małym ogniu i wyłącz.
- Po delikatnym ostudzeniu zupy możesz ją zaprawić śmietaną – do kubka nalej odrobinę ciepłego wywaru i wymieszaj ze śmietaną. Wlej całość do zupy i dopraw do smaku chrzanem.
Z czym podawać żurek z kiełbasą?
Możliwości serwowania żurku z kiełbasą jest wiele. Najpopularniejsze to połączenie żurku z kiełbasą i jajkiem, choć doskonale smakuje również z ziemniakami. Danie to doskonale smakuje również ze świeżym pieczywem.
Ciekawą formą podania jest zaserwowanie żurku z kiełbasą i jajkiem w specjalnie do tego przeznaczonym chlebie. Jest to okrągły chleb, który ścina się z góry i wydrąża miąższ ze środka. Następnie możesz wlać do niego żurek z kiełbasą i dodatkami i przykryć wcześniej ściętą pokrywką. W takiej postaci zupę podaje się najczęściej w czasie Świąt Wielkanocnych, gdy chlebki są powszechnie dostępne.
Składniki
Z czego przygotować żurek z kiełbasą i jajkiem?
W każdym domu gospodyni ma swój przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem. Wiele osób przygotowuje go z pamięci, na tzw. „oko”. Jeśli jednak nigdy nie miałeś okazji skosztować staropolskiego żurku z jajkiem to poniższy przepis z pewnością pozwoli CI poznać ten wyjątkowy smak, ale też być może zachęci do jego modyfikacji i dopasowania do własnych oczekiwań.
Do przygotowania żurku z kiełbasą i jajkiem potrzebujesz:
- 3 litry wody,
- 300 g boczku wędzonego lub wędzonych kości wieprzowych,
- włoszczyznę: 1 cebulę, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora,
- 500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej),
- 300 g kiełbasy jałowcowej,
- ½ litra żurku gotowego z butelki,
- 2-3 łyżki śmietany do zup,
- 1 - 2 łyżeczki tartego chrzanu ,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku.
Jeśli uznasz, że Twój żur z kiełbasą i jajkiem jest zbyt gęsty, zawsze możesz dodać więcej wody, aczkolwiek pamiętaj, że jest to zupa treściwa, i taka właśnie powinna być jej konsystencja.