Klasyczny żurek śląski z kiełbasą i grzybami

łatwy 60 minut 8

Składniki

Kluczowym składnikiem żurku śląskiego jest zakwas. Możesz go kupić w sklepie bądź przygotować samodzielnie z żyta lub mąki żytniej. Pamiętaj jednak, że zakwas ten fermentuje przez kilka dni lub tygodni, w zależności od receptury, aż stanie się kwaśny i aromatyczny. To jednak nie wszystko. Do przygotowania żurku śląskiego z kiełbasą i grzybami, potrzebujesz:

  • 1 litr zakwasu na bazie żyta lub mąki żytniej,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 g białej kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w plasterki,
  • 4 kiełbasy białe z kurczaka, przekrojone na pół,
  • 200 g suszonych grzybów (np. borowików),
  • 2 cebule, posiekane,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki,
  • 2 pietruszki, pokrojone w plasterki,
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kwaszone ogórki do podania.

Ilość tych składników możesz dowolnie modyfikować, dopasowując ich rodzaj i ilość do własnych upodobań smakowych.

Opis dania

Żurek śląski to nieodłączny element polskiej kuchni, który kojarzy się z tradycją i wyjątkowym smakiem. To danie, które zwykle kojarzy się z wielkanocnym stołem, ale również idealnie sprawdza się jako rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni. Dzięki wyrazistemu smakowi zakwasu, delikatnej kiełbasie i aromatycznym grzybom, nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Żurek to tradycyjna polska zupa kwaszona na bazie zakwasu z żyta lub żytniej mąki. Charakteryzuje się wyrazistym, kwaśnym smakiem oraz specyficznym aromatem. Jest to danie popularne szczególnie w regionach, takich jak Śląsk, Małopolska czy Kujawy. Nie wiesz, jak przygotować dobry żurek na zakwasie? Sprawdź nasz przepis - gwarantujemy, że w takiej opcji spotka się z Twoim uznaniem i zapamiętasz jego smak na długo!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie żurku z kiełbasą i grzybami, nie jest trudnym zadaniem, ale jest czasochłonne. Szczególnie, jeśli zakwas chcesz przygotować samodzielnie, to musisz go nastawić kilka/kilkanaście dni wcześniej. Poniżej prezentujemy, jak krok po kroku przygotować tą tradycyjną zupę.

  1. Jeśli nie masz gotowego zakwasu, przygotuj go na bazie żyta lub mąki żytniej i pozwól mu fermentować przez kilka dni lub tygodni, aż stanie się kwaśny.
  2. W dużym garnku połącz zakwas z bulionem i doprowadź do wrzenia.
  3. Dodaj kiełbasę lub boczek, posiekane warzywa, suszone grzyby oraz przyprawy (cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie). Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
  4. Przed podaniem usuń liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego gustu.
  5. Podawaj gorący żurek z kawałkami kiełbasy lub boczku oraz kiszonymi ogórkami.

Pamiętaj, że żurek najlepiej smakuje podgrzewany następnego dnia, gdy smaki zdążą się przegryźć. Smacznego!

Z czym podawać żurek śląski z kiełbasą i grzybami?

Żurek śląski z kiełbasą i grzybami to danie o intensywnym smaku i bogatej konsystencji, które doskonale komponuje się z dodatkami, które zarówno równoważą kwasowość zupy, jak i uzupełniają jej smak. Oto kilka propozycji, czym można podać żurek:

  • jajko na twardo - pokrojone jajko na twardo to klasyczny dodatek do żurku, który dodaje kremowej konsystencji i pożywienia.
  • kiełbasa - poza kiełbasą gotowaną w zupie, można podać dodatkowe kawałki kiełbasy, które dodadzą intensywności smaku i mięsnej konsystencji.
  • chleb pszenny lub żytni - świeży, chrupiący chleb to idealny dodatek, który pozwala przegryźć się z kwasowością zupy.
  • kiszone ogórki - kiszone ogórki to świetny dodatek do żurku, który równoważy jego kwasowość i dodaje chrupkości i świeżości.

Wykorzystując te różnorodne dodatki, można stworzyć danie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia i stworzy niezapomniane danie.

Składniki

Kluczowym składnikiem żurku śląskiego jest zakwas. Możesz go kupić w sklepie bądź przygotować samodzielnie z żyta lub mąki żytniej. Pamiętaj jednak, że zakwas ten fermentuje przez kilka dni lub tygodni, w zależności od receptury, aż stanie się kwaśny i aromatyczny. To jednak nie wszystko. Do przygotowania żurku śląskiego z kiełbasą i grzybami, potrzebujesz:

  • 1 litr zakwasu na bazie żyta lub mąki żytniej,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 g białej kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w plasterki,
  • 4 kiełbasy białe z kurczaka, przekrojone na pół,
  • 200 g suszonych grzybów (np. borowików),
  • 2 cebule, posiekane,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki,
  • 2 pietruszki, pokrojone w plasterki,
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kwaszone ogórki do podania.

Ilość tych składników możesz dowolnie modyfikować, dopasowując ich rodzaj i ilość do własnych upodobań smakowych.

Polecane
produkty

KIEŁBASA BIAŁA Z KURCZAKA

Kiełbasa podwawelska

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy