Strona testowa

Tutaj znajduje się krótki wstęp na górze strony. Tego nie będziemy edytować. Zmiany będą niżej.

Kiełbasa serowa

Pyszna kiełbasa grillowa, która zawiera aż 12% sera żółtego. Idealna dla smakoszy i osób wymagających przyjemnych doznań smakowych!

Kaszanka z cebulą

Pyszna, tradycyjna kaszanka z wyrazistym smakiem cebuli i bez dodatku barwników. Idealna na grilla dla wymagających i głodnych przygód.

Kiełbasa podwawelska

Kiełbasa wieprzowo-drobiowa, bez dodatku barwników. Produkt bezglutenowy o klasycznym smaku kiełbasy podwawelskiej. Idealna na grilla!

Kabanosy.

Kabanosy – niezwykle popularne, odżywcze i wyjątkowo smaczne przekąski, cieszące się dużą popularnością. Ich ogromnym plusem jest możliwość ich różnorodnego wykorzystania – można je zabrać na wycieczkę, podać na śniadanie czy też wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych. Kabanosy możesz mieć zawsze pod ręką – bez względu na to, gdzie jesteś! Poznaj kultowe kabanosy marki Duda Nasze Polskie.

Kabanosy — co warto wiedzieć?

Kabanosy to wyjątkowa w smaku przekąska. Cienka, długa i pomarszczona kiełbaska, dzięki poddaniu naturalnemu wędzeniu i suszeniu, zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Charakterystycznym elementem odróżniającym kabanosy od tradycyjnych kiełbasek jest dźwięk trzasku, pojawiający się podczas przełamywania ich na pół. Odgłos ten potwierdza, że mięso zostało właściwie wysuszone i uwędzone, a w konsekwencji ma odpowiedni poziom kruchości. Kabanosy mają ciemnoczerwony kolor, uzyskany dzięki specjalnej obróbce polegającej na jednoczesnym pieczeniu i wędzeniu.

Nazwa kabanos pochodzi od słowa „kaban”. Pojęcie to było wykorzystywane w XIX- wiecznej Polsce i określało młodego wieprza, ekstensywnie karmionego w większości ziemniakami. Warto jednak wiedzieć, że słowo „kaban” ma tureckie pochodzenie.

Co ciekawe, polskie kabanosy znajdują się w rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS) – zostały tak wpisane przez Komisję Europejską.

Ile kcal mają kabanosy?

Kabanosy, to smaczna przekąska, która dostarcza szeregu cennych wartości odżywczych. Dobrej jakości kabanosy są bogatym źródłem żelaza, magnezu, potasu i witaminy B6. Wiele osób rezygnuje z ich spożywania, twierdząc, że mają dużą wartość energetyczną, co nie jest zalecane dla osób dbających o zdrową, zbilansowaną dietę. Nic bardziej mylnego – odpowiednio wkomponowane w codzienne posiłki dostarczą niezbędnych witamin i minerałów.

Kaloryczność kabanosów jest uzależniona od ich rodzaju. Tradycyjne kabanosy wieprzowe mają 519 kcal/100 g, a wersja drobiowo-wieprzowa 511 kcal/100g. Odrobinę większą kaloryczność mają kabanosy z dodatkami. Kabanosy z boczkiem to 548 kcal/100g, a w wersji z serem 536 kcal/100g. Warto pamiętać, że kabanosy zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, a to oznacza, że są doskonałym źródłem energii.

Rodzaje kabanosów

Kabanosy cieszą się ogromną popularnością, stąd też są dostępne w wielu wariantach. Wśród najpopularniejszych znajdują się już nie tylko tradycyjne wersje drobiowe bądź wieprzowe, ale też z dodatkami. Odpowiednio skomponowane i połączone z boczkiem, serem, pomidorami czy ziołami, wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Wybierając właściwe, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich smak, ale też skład — to szczególnie ważne, gdyż im krótszy skład i im mniej dodatków, tym lepsze w smaku.

Wszystkie kabanosy Duda są produkowane z dużej ilości mięsa – do wytworzenia 100g kabanosów wykorzystuje się niemalże 200g mięsa. Oznacza to, że zarówno w oferowanych kabanosach wieprzowych, jak i kabanosach drobiowo-wieprzowych znajduje się wysokiej jakości mięso, pozbawione różnego rodzaju mało apetycznych rzeczy w postaci przerostów tłuszczowych, skór czy innych wykorzystywanych niegdyś do produkcji tanich kiełbas. Co więcej – w ich składzie nie znajdują się fosforany i barwniki oraz glutaminian monosodowy, a to wszystko sprawia, że są tak znakomite w smaku!

Kabanosy drobiowe

Kabanosy drobiowe to doskonałe rozwiązanie dla osób ceniących delikatny i łagodny smak. Są one w 100% wyprodukowane wyłącznie z mięsa drobiowego. Jest ono nie tylko niezwykle delikatne, ale też bogate w białko. Co ważne – białko w kabanosach drobiowych jest niezwykle łatwo przyswajalne, stąd też jest dobrym źródłem energii dla sportowców. Dostarczenie go w odpowiedniej ilości jest dla nich niezwykle ważne – białko odpowiada bowiem za regenerację mięśni w organizmie. Chcąc wykorzystać kabanosy w diecie, warto połączyć je z warzywami. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie kabanosów drobiowych jest dodanie ich do sałatki warzywnej. W takim połączeniu pozwolą zaspokoić głód, ale też dostarczą cennych wartości odżywczych. W takiej kombinacji sprawdzą się nie tylko po treningu, ale też jako przekąska na wycieczce bądź poranny posiłek.

Kabanosy wieprzowe

Kabanosy wieprzowe to wyjątkowa mięsna przekąska wykonana ze starannie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego. Do wyprodukowania 100g kabanosów wykorzystano aż 185 g mięsa wieprzowego! Kabanosy wieprzowe to najbardziej tradycyjna wersja kabanosów. Co ważne – do ich produkcji wykorzystaliśmy wyłącznie mięso wieprzowe pochodzące z Polski.

Kabanosy wieprzowe wyróżniają się niezwykłą kruchością i cienkością, a przy tym niepowtarzalnym smakiem. Dzięki temu można je wykorzystać jako wykwintny przysmak na wiele sposobów. Ich forma i smak sprawiają, że są nieodłącznym elementem każdego przyjęcia czy wycieczki. Doskonale komponują się na desce, w towarzystwie innych kiełbasek, szynek, serów czy przekąsek.

Kabanosy wieprzowe to jedne z produktów, które można nabyć w różnych wariantach. Dla fanów tradycyjnych rozwiązań dobrym wyborem będą kabanosy w czystej postaci. Dla osób uwielbiających ostre smaki dobrym wyborem będą kabanosy pikantne. A jeśli cenisz wyraziste smaki, połączone z niepowtarzalnym aromatem wędzenia, to kabanosy z boczkiem będą strzałem w dziesiątkę!

Kabanosy drobiowo — wieprzowe

Nie możesz zdecydować czy wybrać kabanosy drobiowe czy też kabanosy wieprzowe? Mamy idealne rozwiązanie dla Ciebie – kabanosy drobiowo-wieprzowe! To, czym się wyróżniają to niezwykłą delikatnością uzyskaną dzięki mięsu drobiowemu i niepowtarzalnym aromatem, na który wpływ ma dodatek mięsa wieprzowego. Kabanosy drobiowo-wieprzowe są wyprodukowane ze 111g mięsa drobiowego oraz 59g mięsa wieprzowego na 100g produktu.

Kabanosy cienkie — inspirujące smaki

Lubisz tradycyjne smaki kabanosów, jednak jesteś fanem nieco wyraźniejszych smaków? I dla Ciebie w ofercie Kabanosów Duda znajdzie się szeroki wybór wariantów! Proponujemy kabanosy wieprzowe wzbogacone o dodatkowe, wyraziste smaki. Wśród proponowanych wariantów znajdują się:

  • kabanosy pikantne — z dodatkiem ostrej papryki,
  • kabanosy z boczkiem,
  • kabanosy z pomidorami i ziołami — o wyjątkowym, śródziemnomorskim charakterze,
  • kabanosy z serem — o intensywnym smaku,
  • kabanosy myśliwskie — stanowiące połączenie mięsa wieprzowego z charakternym, choć subtelnym aromatem jałowcowych jagód.