Barszcz biały na kiełbasie

średni 120 minut 8

Składniki

Składniki na barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie z pewnością podpije kubki smakowe smakoszy. Jeśli nigdy jeszcze samodzielnie go nie przygotowywałaś, to poniżej znajdziesz listę składników niezbędnych do jego zrobienia:

  • 1,5 litra zakwasu gotowego na barszcz biały,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 marchewki, pokrojone w plastry,
  • 1 pietruszka, pokrojona w plastry,
  • 1 por, pokrojony w talarki,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę (opcjonalnie),
  • 200 g kiełbasy białej z kurczaka od Duda.pl, pokrojonej w plastry,
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej od Duda.pl, pokrojonej w kostkę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).

Sprawdź z nami, jak w kilka chwil i w prosty sposób, można przygotować to wyjątkowe danie.

Opis dania

Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie to jedno z tych dań, które nie tylko wyróżnia się wyraźnym smakiem i aromatem. To wyjątkowa propozycja, szczególnie popularna w okresie Wielkanocy, kiedy na polskich stołach króluje świąteczna gościnność. W zależności od regionu — część osób stawia na żurek, a część na barszcz biały. Czym się różnią?

Barszcz biały, choć bazuje na podobnych zasadach co żurek, wyróżnia się przede wszystkim kwasem, który w przypadku barszczu białego pochodzi z zakwasu na bazie mąki. To danie charakteryzuje się delikatnym smakiem i lekką konsystencją.

Przygotowanie barszczu białego na zakwasie to sztuka kulinarnej precyzji. W wielu domach jest on przygotowywany według dawnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Sprawdź naszą propozycję, jak przygotować to pyszne, rozgrzewające i sycące danie.

Sposób
przygotowania

Przygotowanie barszczu białego na zakwasie z ziemniakami

Poniżej prezentujemy, jak krok po kroku, przygotować barszcz biały na zakwasie, z białą kiełbasą.

  1. Najszybciej jest wykorzystać gotowy zakwas. Jeśli takiego nie masz, zakwas na bazie mąki możesz przygotować kilka dni wcześniej. Wystarczy wymieszać 1 szklankę mąki z 1 szklanką letniej wody. Mieszankę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aby zakwas mógł się rozwinąć.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i pora, aż warzywa zmiękną i zaczną się lekko rumienić.
  3. Dodaj do smażonych warzyw ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz sól i pieprz według smaku. Całość mieszaj przez chwilę, aby aromaty się połączyły.
  4. Wlej do garnka zakwas, mieszając ciągle, aby uniknąć powstania grudek. Możesz również przecedzić zakwas przez sitko, aby pozbyć się nierozmieszanych fragmentów.
  5. Dodaj pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używasz) i pokrojoną w plastry kiełbasę. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Sprawdź smak i dostosuj ilość soli i pieprzu według własnych preferencji. Jeśli barszcz jest zbyt kwaśny, możesz dodać odrobinę cukru bądź kwaśnej śmietany.
  7. Gotowy barszcz biały podawaj gorący, dekorując posiekaną natką pietruszki. Możesz podać go samodzielnie lub jako dodatek do ziemniaków.

Teraz możesz cieszyć się delikatnym, kwasowym smakiem barszczu białego na zakwasie.

Z czym podawać barszcz biały?

Barszcz biały na zakwasie świetnie współgra z różnymi dodatkami, które zróżnicują smak potrawy i dodadzą jej charakteru. Tradycyjne kromki chleba doskonale nadają się do maczania w aromatycznym barszczu, jednocześnie zwiększając jego sytość. Dodatek kiełbasy białej bądź wędzonej, podobnej do tej użytej w zupie pozwala urozmaici smak dania. Możesz również do barszczu dodać kiełbasę myśliwską, która jeszcze bardziej podkreśli jego smak.

Jeśli nie chcesz podawać barszczu z ziemniakami, to jajko na twardo będzie idealnym dodatkiem. Podane w całości lub pokrojone w ósemki, nada daniu dodatkowego białka. Dodatek kwaśnej śmietany złagodzi kwasowość barszczu, nadając mu kremową konsystencję. Dodaj ją jednak tuż przed podaniem.

Dzięki tym dodatkom barszcz biały na zakwasie stanie się niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym, które z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Smacznego!

Składniki

Składniki na barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie z pewnością podpije kubki smakowe smakoszy. Jeśli nigdy jeszcze samodzielnie go nie przygotowywałaś, to poniżej znajdziesz listę składników niezbędnych do jego zrobienia:

  • 1,5 litra zakwasu gotowego na barszcz biały,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 marchewki, pokrojone w plastry,
  • 1 pietruszka, pokrojona w plastry,
  • 1 por, pokrojony w talarki,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę (opcjonalnie),
  • 200 g kiełbasy białej z kurczaka od Duda.pl, pokrojonej w plastry,
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej od Duda.pl, pokrojonej w kostkę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).

Sprawdź z nami, jak w kilka chwil i w prosty sposób, można przygotować to wyjątkowe danie.

Polecane
produkty

KIEŁBASA BIAŁA Z KURCZAKA

Kiełbasa podwawelska

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy