Barszcz biały z kiełbasą

łatwy 60 min 4 porcje

Składniki

Z czego przygotować barszcz biały z kiełbasą?

Jak już wspomniano, barszcz biały z kiełbasą jest przygotowywany wyłącznie na bazie białej kiełbasy. Do tego rodzaju zupy nie wykorzystuje się kiełbasy wędzonej ani dodatków w postaci wędzonych kości czy żeberek. Ma to być danie lekkie, ale pożywne. W przepisie na barszcz biały z kiełbasą znajdują się:

  • 500 g kiełbasy surowej białej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • seler,
  • pora,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • śmietana 18% do zup,
  • opcjonalnie możesz dodać 1 łyżeczkę tartego chrzanu.

W przepisie na barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami nie wspominamy o jajkach. Możesz je dodać na talerz, po wcześniejszym ugotowaniu na twardo. Możesz również zdecydować się na dodanie do barszczu białego z kiełbasą mięsa — w tym wypadku najlepiej sprawdzi mięso wieprzowe z kością niewędzone. Wszelkie wędzone dodatki sprawiają, że barszcz nabiera smaku żurku.

Opis dania

Barszcz biały z kiełbasą — kultowe polskie danie

Barszcz biały z kiełbasą to kolejne danie, które wielu kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi. Jest to delikatna i pyszna zupa, przygotowana bez zakwasu, stąd też często jest uwielbiana przez najmłodszych. Co ważne, barszcz biały to nie to samo co żurek. Owszem – zupy te są bardzo podobne do siebie, jednak wyglądają i smakują całkiem inaczej. Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem jest lekki, w kolorze niemalże biały i w konsystencji bardziej wodnisty. Wynika to z faktu, iż najczęściej jest gotowany wyłącznie przy wykorzystaniu białej kiełbasy. Nieco inaczej wygląda żurek – ten z uwagi na dużą zawartość wędzonej kiełbasy, jest bardziej szary i gęstszy.

Bez względu na to, czy uwielbiasz barszcz biały z kiełbasą tylko w okresie świąt Wielkanocnych, czy też spożywasz go regularnie w ciągu całego roku – sprawdź nasz przepis i wypróbuj go. Jesteśmy pewni, że przypadnie Ci do gustu. A może przygotowujesz go dokładnie tak samo, jak my?

Sposób
przygotowania

Jak przygotować barszcz biały z kiełbasą?

Przygotowanie barszczu białego z kiełbasą zajmie Ci kilka chwil. To ta z zup, które możesz przygotować w awaryjnej sytuacji i mieść pewność, że z dodatkami będzie stanowić pożywny posiłek dla całej Twojej rodziny.

  1. Warzywa – marchew, pietruszkę, seler i por dokładnie obierz i umyj, a następnie zalej wodą – około 2 litry.
  2. Dodaj do tego kiełbasę, czosnek i wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli. Kiełbasę możesz dodać w całości bądź też pokroić ją w kostkę lub talarki.
  3. Tak przygotowany garnek postaw na palniku i zagotuj. Od momentu zagotowania, gotuj zupę na palniku o małej mocy przez około 30-40 minut.
  4. Z wywaru warzywnego wyciągnij warzywa. Możesz je pokroić w drobną kostkę i ponownie wrzucić do zupy bądź też zdecydować się na zupę bez nich.
  5. W między czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do zupy razem ze solą.
  6. W takiej postaci barszcz gotuj do momentu, aż ziemniaki nie zmiękną.
  7. Na koniec wymieszaj śmietanę z odrobiną wody i mąki i dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Tak przygotowany zabielacz wlej do zupy, zamieszaj, zagotuj i wyłącz.

Jak podawać barszcz biały z kiełbasą?

Barszcz biały z kiełbasą jest najczęściej podawany w postaci takiej, jak przedstawia go przepis. Możesz jednak go nieco zmodyfikować. Dobrym dodatkiem do barszczu są jajka. Możesz je przygotować wcześniej — muszą być ugotowane na twardo. Najlepiej zupę serwować w talerzu z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.

Jeśli lubisz ostrzejsze i wyrazistsze smaki, do przygotowanego barszczu białego z kiełbasą i jajkiem możesz dodać 1-2 łyżki chrzanu. Dzięki temu barszcz będzie ostrzejszy, ale nadal przyrządzony ze składników charakterystycznych dla świąt Wielkanocnych.

Taki barszcz sprawdzi się nie tylko jako zupa świąteczna, ale też posiłek na każdy inny dzień roku.

Składniki

Z czego przygotować barszcz biały z kiełbasą?

Jak już wspomniano, barszcz biały z kiełbasą jest przygotowywany wyłącznie na bazie białej kiełbasy. Do tego rodzaju zupy nie wykorzystuje się kiełbasy wędzonej ani dodatków w postaci wędzonych kości czy żeberek. Ma to być danie lekkie, ale pożywne. W przepisie na barszcz biały z kiełbasą znajdują się:

  • 500 g kiełbasy surowej białej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • seler,
  • pora,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • śmietana 18% do zup,
  • opcjonalnie możesz dodać 1 łyżeczkę tartego chrzanu.

W przepisie na barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami nie wspominamy o jajkach. Możesz je dodać na talerz, po wcześniejszym ugotowaniu na twardo. Możesz również zdecydować się na dodanie do barszczu białego z kiełbasą mięsa — w tym wypadku najlepiej sprawdzi mięso wieprzowe z kością niewędzone. Wszelkie wędzone dodatki sprawiają, że barszcz nabiera smaku żurku.

Polecane
produkty

KIEŁBASA BIAŁA Z KURCZAKA