Barszcz biały z pysznymi kiełbaskami białymi
Składniki
- Pyszne kiełbaski białe Duda |1 op.
- Szponder wołowy | 300 gram
- Boczek wędzony | 200 gram
- Włoszczyzna
- Kiełbasa wiejska Duda 300 gram
- Chrzan | 2 łyżeczki
- Śmietana 30% | 100 mililitrów
- Mąka | 50 gram
- Otręby pszenne | 30 gram
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Sól/ pieprz
- Pieprz ziołowy
Opis dania
Barszcz biały to tradycyjne, sycące i aromatyczne danie, które gości na naszych stołach od lat. Kremowa konsystencja wzbogacona o smak delikatnej kiełbasy i aromatycznych przypraw. Zupę można podawać zarówno na obiad jak i na kolację.
Sposób
przygotowania
Do garna wkładamy wołowinę i zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy łyżkę soli i pokrojoną w plastry włoszczyznę. Po około 30 minutach dodajemy pokrojony w paseczki boczek i kiełbasę wiejską. Całość gotujemy kolejne pół godziny i po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy chrzan i majeranek.
W miseczce mieszamy śmietanę z mąką i otrębami, całość intensywnie mieszając dodajemy do zupy. Na koniec pozostaje dodać kiełbaski pyszne białe i zdejmujemy z ognia.
Danie podajemy z ugotowanym jajkiem i świeżo posiekaną pietruszką.
Składniki
- Pyszne kiełbaski białe Duda |1 op.
- Szponder wołowy | 300 gram
- Boczek wędzony | 200 gram
- Włoszczyzna
- Kiełbasa wiejska Duda 300 gram
- Chrzan | 2 łyżeczki
- Śmietana 30% | 100 mililitrów
- Mąka | 50 gram
- Otręby pszenne | 30 gram
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Sól/ pieprz
- Pieprz ziołowy