Bigos z cukinii z pysznymi kiełbaskami z piersią

średni 60 2

Składniki

  • Cukinia / 1 kg
  • Cebula / 1 szt.
  • Pyszne kiełbaski z piersią / 200g
  • Czosnek / 2 ząbki
  • Marchew / 1 duża sztuka
  • Koncentrat pomidorowy / 4-5 łyżek
  • Papryka słodka / 1 łyżeczka 
  • Papryka wędzona /  ½ łyżeczka
  • Kminek /  ¼ łyżeczki
  • Liście laurowe / 2 szt.
  • Ziele angielskie / 1–2 ziarenka 
  • Olej

Opis dania

Bigos z cukinii z pysznymi kiełbaskami z piersią to innowacyjna wariacja na tradycyjny polski bigos. W tym daniu, soczyste kawałki cukinii i aromatyczne kiełbaski łączą się, tworząc niepowtarzalny smak. Bigos z cukinii to świetny pomysł na lekki obiad lub kolację, który może być podany na różne okazje. Z dodatkiem kiełbasek staje się bardziej sycący i smakowity. To danie wzbogacone jest o smak świeżych warzyw, a jednocześnie zachowuje wyrazisty charakter klasycznego bigosu.

Sposób
przygotowania

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Cukinię i marchew zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plastry kiełbaski z piersią, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, paprykę słodką i wędzoną oraz posiekany czosnek. Składniki podsmaż razem około 3 minuty i dodaj starte warzywa. Całość posól, wymieszaj i duś około 30 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i duś jeszcze 10 minut. Smacznego!

Składniki

  • Cukinia / 1 kg
  • Cebula / 1 szt.
  • Pyszne kiełbaski z piersią / 200g
  • Czosnek / 2 ząbki
  • Marchew / 1 duża sztuka
  • Koncentrat pomidorowy / 4-5 łyżek
  • Papryka słodka / 1 łyżeczka 
  • Papryka wędzona /  ½ łyżeczka
  • Kminek /  ¼ łyżeczki
  • Liście laurowe / 2 szt.
  • Ziele angielskie / 1–2 ziarenka 
  • Olej

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy