
Bigos z dodatkiem Kurczaka z Pieca
Składniki
- pół główki kapusty białej
- kapusta kiszona 400 gram
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- szynka Kurczak z Pieca Duda 200 gram
- boczek wędzony 150 gram
- sól /pieprz do smaku
- cebula 2 sztuki
- mąka 20 gram
- grzyby suszone 5 gram
- śliwka suszona 10 gram
- masło 60 gram
Opis dania
Bigos z dodatkiem kurczaka z pieca to wyjątkowe połączenie tradycyjnego polskiego dania z nowoczesnym smakiem. To aromatyczny i sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się podczas wielu okazji. Możesz podać go jako obiad rodzinny, zwłaszcza w chłodniejsze dni, gdy ciepłe danie jest szczególnie pożądane. To również doskonała potrawa na przyjęcia i uroczystości rodzinne, gdzie jego wyrazisty smak i obfita ilość składników z pewnością zachwycą gości.
Sposób
przygotowania
Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę drobno posiekaj a kapustę białą zszatkuj. Boczek i szynkę skrój w kostkę. Na oleju zeszklij cebulę z boczkiem, po paru minutach dodając szynkę. Po przesmażeniu przełóż wszystko do garnka, dodaj także kapustę i smaż, aż puści ona soki. Do kapusty nalej wrzącej wody w taki sposób, by przykryła kapustę. Dodaj także garść suszonych grzybów i ugotowaną kiszoną kapustę. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i posiekane śliwki. Z mąki oraz odrobiny masła zrób zasmażkę, którą dodaj na sam koniec do kapusty. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Składniki
- pół główki kapusty białej
- kapusta kiszona 400 gram
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- szynka Kurczak z Pieca Duda 200 gram
- boczek wędzony 150 gram
- sól /pieprz do smaku
- cebula 2 sztuki
- mąka 20 gram
- grzyby suszone 5 gram
- śliwka suszona 10 gram
- masło 60 gram