Bułeczki nadziewane kabanosami drobiowymi, pieczarkami i serem
Składniki
- kabanosów drobiowe | 300g
- pieczarki | 400g
- natka pietruszki | 30g
- czerwona papryka | 1 sztuka
- tarty ser – polecam mieszankę cheddara, mozzarelli | 400g
Ciasto
- mąka pełnoziarnista | 450g
- otręby pszenne | 100g
- woda | 1 szklanka
- drożdże | 50g
- oliwa | 1 łyżka
- sól | 2 płaskie łyżeczki
- cukier | 1 łyżka
- garść płatków lnianych, płatków górskich i pestek dyni
Opis dania
Bułeczki nadziewane kabanosami drobiowymi, pieczarkami i serem to smaczne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to świetna opcja na imprezę, piknik lub szybką przekąskę, ponieważ bułeczki są łatwe w przygotowaniu. Kabanosy drobiowe są lekkie i delikatne, a pieczarki i ser nadają bułeczkom bogatego smaku. Bułeczki można piec w piekarniku lub na grillu, a także doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. To danie z pewnością zadowoli każdego miłośnika pieczywa i mięsa.
Sposób
przygotowania
Kabanosy drobno posiekać, połączyć z pokrojoną papryką i natką pietruszki. Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki połączyć z tartym serem i doprawić do smaku przyprawami. Mieszać do momentu powstania gęstej masy.
Bułki:
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną wody. Mąkę, otręby, wodę, oliwę i sól wrzucić do miski i dodać uaktywnione drożdże. Ciasto zagniatać przez około 10 minut i odłożyć na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć na dłoni, wypełnić nadzieniem i umiejętnie zamknąć. Bułki posypać płatkami i pestkami. Piec w 170 C przez około 20 minut.
Składniki
- kabanosów drobiowe | 300g
- pieczarki | 400g
- natka pietruszki | 30g
- czerwona papryka | 1 sztuka
- tarty ser – polecam mieszankę cheddara, mozzarelli | 400g
Ciasto
- mąka pełnoziarnista | 450g
- otręby pszenne | 100g
- woda | 1 szklanka
- drożdże | 50g
- oliwa | 1 łyżka
- sól | 2 płaskie łyżeczki
- cukier | 1 łyżka
- garść płatków lnianych, płatków górskich i pestek dyni