Chlebki pita z kiełbasą beskidzką i warzywami
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda
- Chlebki pita
- Pomidory koktajlowe
- Czerwona cebula
- Cukinia
- Papryka
- Mini pieczarki
- Pomidory w puszce
- Czosnek
- Majeranek
- Rozmaryn
- Prażona cebulka
- Czerwone wino
Opis dania
Chlebki pita są świetnym nośnikiem dla różnorodnych składników, a połączenie kiełbasy beskidzkiej z warzywami zapewne daje wyjątkowy smak. Możesz dodać do tego różne warzywa, takie jak pomidory, ogórki, paprykę czy sałatę, aby dodać świeżości i chrupkości. Czy masz już jakiś konkretny pomysł na to danie, czy może szukasz inspiracji?
Sposób
przygotowania
Chlebki pita grillujemy na żeliwnej blaszce umieszczonej na ruszcie grilla. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę, paprykę i cukinię - w grubą kostkę. Na oliwie podsmażamy pieczarki. Gdy się zrumienią, dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę.
Przyprawiamy solą, majerankiem, rozmarynem i czosnkiem.
Dodajemy pół szklanki wina i dusimy wszystko razem przez chwilę. Kiełbasę grillujemy na ruszcie, aż się zrumieni. Kroimy w grube plasterki. Przekładamy na patelnię z warzywami i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy kilka minut.
Rozcinamy zgrillowane chlebki i wypełniamy kiełbasą z warzywami. Posypujemy prażoną cebulką
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda
- Chlebki pita
- Pomidory koktajlowe
- Czerwona cebula
- Cukinia
- Papryka
- Mini pieczarki
- Pomidory w puszce
- Czosnek
- Majeranek
- Rozmaryn
- Prażona cebulka
- Czerwone wino