Ciasto francuskie z kabanosem i serem
Składniki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta francuskiego z serem i kabanosami?
Jak już wspominaliśmy, ciasto francuskie z kabanosem i serem cieszy się ogromną popularnością. Wpływ mają na to przede wszystkim smak i aromat, ale też prostota ich wykonania i konieczność użycia minimum składników. Z trzech produktów przyrządzić smaczną i pożywną przekąskę. Do wykonania ciasta francuskiego z serem i kabanosami, potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g kabanosów pikantnych od Duda.pl,
- 100 g sera francuskiego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka sezamu (opcjonalnie, do posypania),
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji).
Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, zamiast kabanosów pikantnych wybierz wieprzowo-drobiowe. Dobrym wyborem jest też wariant kabanosów o smaku suszonych pomidorów w ziołach. Ta sama zasada dotyczy sera — ser francuski typu camembert bądź brie jest idealny, ale dobrze sprawdzi się także mozzarella czy gouda.
Opis dania
Ciasto francuskie z kabanosem i serem
Przygotowując przepisy dla naszych klientów, przyświecają nam dwie zasady - prostota i wyjątkowy smak muszą iść parze. Dowodem na to jest ciasto francuskie z kabanosem i serem - śmiało możemy powiedzieć, że jest to kulinarne dzieło, które przypomina, że najmniej skomplikowane dania potrafią zachwycić nasze zmysły. Kabanosy pikantne dodają delikatnej pikantności, a ser francuski wprowadza kremowość i bogactwo smaku. Jeśli zastanawiasz się, gdzie sprawdzi się taka przekąska, to jest to idealne danie na letni piknik, szybką kolację lub przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.
Przygotowanie tej przekąski jest tak proste, że nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jesteś gotów do odkrycia delikatnej harmonii smaku i wygody? Przygotuj z nami tę przekąskę i koniecznie daj znać, czy Ci przypadł do gustu!
Sposób
przygotowania
Przygotowanie ciasta francuskiego z serem i kabanosami
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę do pieczenia, którą wyłożysz papierem do pieczenia.
- Rozwiń ciasto francuskie na desce do krojenia lub powierzchni roboczej, a następnie pokrój je na mniejsze kwadraty lub prostokąty, zależnie od preferencji.
- Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż plaster sera francuskiego i kilka plasterków kabanosów.
- Złóż ciasto w taki sposób, aby powstały trójkąty lub prostokąty. Możesz je delikatnie przycisnąć na brzegach, aby zamknąć nadzienie.
- Ułóż ciastka na przygotowanej blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
- Pędzlem do smarowania ciasta posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz, posyp je także sezamem dla dodatkowej chrupkości.
- Piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, aż staną się złociste i puszyste.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasta do ostygnięcia przez kilka minut.
- Francuskie trójkąty najlepiej smakują na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Ciasto francuskie z kabanosem i serem to danie, które jest zarówno szybkie do przygotowania, jak i pyszne w smaku. Przygotuj swoją idealną opcję i ciesz się smacznym posiłkiem!
Wypróbuj też wersję z dodatkiem warzyw
Uwielbiasz smaczne, ale też odżywcze dania? Przygotuj ciasto francuskie z kabanosem i serem w postaci kieszonek z warzywami! Świetnie sprawdzą się do tego różnokolorowe papryki, cukinia, pieczarki, czy cebula. Wybrane warzywa pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj i wszystko podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, aż do momentu zekszlenia.
Warzywa ostudź, a następnie nakładaj na przygotowane wcześniej kwadraty z ciasta francuskiego. Na warzywa połóż plasterki kabanosa i zakryj plastrami wybranego sera. Tak przygotowane kieszonki zamknij — po połączeniu wszystkich brzegów, możesz delikatnie ponacinać ciasto. Dzięki temu w trakcie pieczenia odparuje nadmiar wilgoci, a kieszonki będą równomiernie zarumienione i chrupiące.
Składniki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta francuskiego z serem i kabanosami?
Jak już wspominaliśmy, ciasto francuskie z kabanosem i serem cieszy się ogromną popularnością. Wpływ mają na to przede wszystkim smak i aromat, ale też prostota ich wykonania i konieczność użycia minimum składników. Z trzech produktów przyrządzić smaczną i pożywną przekąskę. Do wykonania ciasta francuskiego z serem i kabanosami, potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g kabanosów pikantnych od Duda.pl,
- 100 g sera francuskiego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka sezamu (opcjonalnie, do posypania),
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji).
Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, zamiast kabanosów pikantnych wybierz wieprzowo-drobiowe. Dobrym wyborem jest też wariant kabanosów o smaku suszonych pomidorów w ziołach. Ta sama zasada dotyczy sera — ser francuski typu camembert bądź brie jest idealny, ale dobrze sprawdzi się także mozzarella czy gouda.