Ciasto francuskie z kabanosem i serem

średni 40 minut 4

Składniki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta francuskiego z serem i kabanosami?

Jak już wspominaliśmy, ciasto francuskie z kabanosem i serem cieszy się ogromną popularnością. Wpływ mają na to przede wszystkim smak i aromat, ale też prostota ich wykonania i konieczność użycia minimum składników. Z trzech produktów przyrządzić smaczną i pożywną przekąskę. Do wykonania ciasta francuskiego z serem i kabanosami, potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g kabanosów pikantnych od Duda.pl,
  • 100 g sera francuskiego,
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka sezamu (opcjonalnie, do posypania),
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji).

Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, zamiast kabanosów pikantnych wybierz wieprzowo-drobiowe. Dobrym wyborem jest też wariant kabanosów o smaku suszonych pomidorów w ziołach. Ta sama zasada dotyczy sera — ser francuski typu camembert bądź brie jest idealny, ale dobrze sprawdzi się także mozzarella czy gouda.

Opis dania

Ciasto francuskie z kabanosem i serem

Przygotowując przepisy dla naszych klientów, przyświecają nam dwie zasady - prostota i wyjątkowy smak muszą iść parze. Dowodem na to jest ciasto francuskie z kabanosem i serem - śmiało możemy powiedzieć, że jest to kulinarne dzieło, które przypomina, że najmniej skomplikowane dania potrafią zachwycić nasze zmysły. Kabanosy pikantne dodają delikatnej pikantności, a ser francuski wprowadza kremowość i bogactwo smaku. Jeśli zastanawiasz się, gdzie sprawdzi się taka przekąska, to jest to idealne danie na letni piknik, szybką kolację lub przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.

Przygotowanie tej przekąski jest tak proste, że nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jesteś gotów do odkrycia delikatnej harmonii smaku i wygody? Przygotuj z nami tę przekąskę i koniecznie daj znać, czy Ci przypadł do gustu!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie ciasta francuskiego z serem i kabanosami

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę do pieczenia, którą wyłożysz papierem do pieczenia.
  2. Rozwiń ciasto francuskie na desce do krojenia lub powierzchni roboczej, a następnie pokrój je na mniejsze kwadraty lub prostokąty, zależnie od preferencji.
  3. Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż plaster sera francuskiego i kilka plasterków kabanosów.
  4. Złóż ciasto w taki sposób, aby powstały trójkąty lub prostokąty. Możesz je delikatnie przycisnąć na brzegach, aby zamknąć nadzienie.
  5. Ułóż ciastka na przygotowanej blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  6. Pędzlem do smarowania ciasta posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz, posyp je także sezamem dla dodatkowej chrupkości.
  7. Piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, aż staną się złociste i puszyste.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasta do ostygnięcia przez kilka minut. 
  9. Francuskie trójkąty najlepiej smakują na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 

Ciasto francuskie z kabanosem i serem to danie, które jest zarówno szybkie do przygotowania, jak i pyszne w smaku. Przygotuj swoją idealną opcję i ciesz się smacznym posiłkiem!

Wypróbuj też wersję z dodatkiem warzyw

Uwielbiasz smaczne, ale też odżywcze dania? Przygotuj ciasto francuskie z kabanosem i serem w postaci kieszonek z warzywami! Świetnie sprawdzą się do tego różnokolorowe papryki, cukinia, pieczarki, czy cebula. Wybrane warzywa pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj i wszystko podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, aż do momentu zekszlenia. 

Warzywa ostudź, a następnie nakładaj na przygotowane wcześniej kwadraty z ciasta francuskiego. Na warzywa połóż plasterki kabanosa i zakryj plastrami wybranego sera. Tak przygotowane kieszonki zamknij — po połączeniu wszystkich brzegów, możesz delikatnie ponacinać ciasto. Dzięki temu w trakcie pieczenia odparuje nadmiar wilgoci, a kieszonki będą równomiernie zarumienione i chrupiące.

Składniki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta francuskiego z serem i kabanosami?

Jak już wspominaliśmy, ciasto francuskie z kabanosem i serem cieszy się ogromną popularnością. Wpływ mają na to przede wszystkim smak i aromat, ale też prostota ich wykonania i konieczność użycia minimum składników. Z trzech produktów przyrządzić smaczną i pożywną przekąskę. Do wykonania ciasta francuskiego z serem i kabanosami, potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g kabanosów pikantnych od Duda.pl,
  • 100 g sera francuskiego,
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka sezamu (opcjonalnie, do posypania),
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji).

Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, zamiast kabanosów pikantnych wybierz wieprzowo-drobiowe. Dobrym wyborem jest też wariant kabanosów o smaku suszonych pomidorów w ziołach. Ta sama zasada dotyczy sera — ser francuski typu camembert bądź brie jest idealny, ale dobrze sprawdzi się także mozzarella czy gouda.

Polecane
produkty

Kabanosy Myśliwskie

Kabanosy Wieprzowe 170g

Kabanosy swojski boczek 170g

Kabanosy Drobiowo-Wieprzowe 170g

Kabanosy z Kurczaka Premium

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy