Duszone warzywa z mięsem i boczkiem
łatwy
120 minut
4
Składniki
- Mięso w kostce | 500 gram
- Ziemniaki | 500 gram
- Marchewka | 300 gram
- Kapusta biała | 200 gram
- Boczek | 100 gram
- Smalec lub olej
- Tymianek, majeranek, oregano
- Sól, pieprz
Opis dania
Duszone warzywa z mięsem i boczkiem to danie, którego przygotowanie zajmie nam trochę czasu, ale na pewno nie jest to czas stracony. Bardzo smaczne i pożywne danie, które zasyci domowników i da nam energię na resztę dnia.
Sposób
przygotowania
Na początek myjemy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości około 1 cm. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Kapustę zaś w trochę większą kostkę. Na koniec zostaje boczek, który przecinamy w paski.
Wszystkie składniki razem z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego smalcem (lub olejem). Teraz przyszedł czas na przyprawy, posypujemy całość i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane produkty pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180°C. Opcjonalnie można również dodać buraki.
Składniki
- Mięso w kostce | 500 gram
- Ziemniaki | 500 gram
- Marchewka | 300 gram
- Kapusta biała | 200 gram
- Boczek | 100 gram
- Smalec lub olej
- Tymianek, majeranek, oregano
- Sól, pieprz