Duszone warzywa z mięsem i boczkiem

łatwy 120 minut 4

Składniki

  • Mięso w kostce | 500 gram
  • Ziemniaki | 500 gram
  • Marchewka | 300 gram
  • Kapusta biała | 200 gram
  • Boczek | 100 gram
  • Smalec lub olej
  • Tymianek, majeranek, oregano
  • Sól, pieprz

Opis dania

Duszone warzywa z mięsem i boczkiem to danie, którego przygotowanie zajmie nam trochę czasu, ale na pewno nie jest to czas stracony. Bardzo smaczne i pożywne danie, które zasyci domowników i da nam energię na resztę dnia. 

Sposób
przygotowania

Na początek myjemy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości około 1 cm. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Kapustę zaś w trochę większą kostkę. Na koniec zostaje boczek, który przecinamy w paski. 

Wszystkie składniki razem z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego smalcem (lub olejem). Teraz przyszedł czas na przyprawy, posypujemy całość i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane produkty pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180°C. Opcjonalnie można również dodać buraki. 

Składniki

  • Mięso w kostce | 500 gram
  • Ziemniaki | 500 gram
  • Marchewka | 300 gram
  • Kapusta biała | 200 gram
  • Boczek | 100 gram
  • Smalec lub olej
  • Tymianek, majeranek, oregano
  • Sól, pieprz

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy