Duszone żeberka

średni 120 minut 3 - 4

Składniki

  • Żeberka paski | 1 op.
  • Papryka czerwona | 1 szt.
  • Papryka zielona | 1 szt.
  • Papryka żółta | 1 szt.
  • Cukinia mała | 1 szt.
  • Szparagi | 5 – 6 szt.
  • Pieczarki | 6 szt.
  • Cebula czerwona | 1 szt.
  • Czosnek | 2 – 3 ząbki
  • Musztarda 
  • Sos sojowy
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz/ sól
  • Olej | 50 ml
     

Opis dania

Duszone żeberka to popularne danie mięsne, które polega na przyrządzeniu żeber wieprzowych lub wołowych przez ich duszenie w sosie lub własnych sokach. Proces duszenia sprawia, że mięso staje się bardzo miękkie i aromatyczne, a sos nabiera głębokiego smaku. Przygotowanie może różnić się w zależności od preferencji kulinarnych, ale zazwyczaj obejmuje dodatek warzyw takich jak cebula, marchewka i seler oraz przypraw takich jak czosnek, zioła i pieprz. 

Sposób
przygotowania

Żeberka kroimy na paski wzdłuż kości, następnie dodajemy przyprawy, olej, musztardę i dokładnie marynujemy. Odstawiamy je na około 2-3 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 200° C. Żeberka przekładamy do wysokiego żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie zalewamy je wodą, zmniejszamy temperaturę do 160°C  i dusimy do miękkości. 
Warzywa kroimy w większą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie.

Żeberka podajemy na warzywach posypane świeżo siekanym koprem. 
 

Składniki

  • Żeberka paski | 1 op.
  • Papryka czerwona | 1 szt.
  • Papryka zielona | 1 szt.
  • Papryka żółta | 1 szt.
  • Cukinia mała | 1 szt.
  • Szparagi | 5 – 6 szt.
  • Pieczarki | 6 szt.
  • Cebula czerwona | 1 szt.
  • Czosnek | 2 – 3 ząbki
  • Musztarda 
  • Sos sojowy
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz/ sól
  • Olej | 50 ml
     

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy