Duszone żeberka
Składniki
- Żeberka paski | 1 op.
- Papryka czerwona | 1 szt.
- Papryka zielona | 1 szt.
- Papryka żółta | 1 szt.
- Cukinia mała | 1 szt.
- Szparagi | 5 – 6 szt.
- Pieczarki | 6 szt.
- Cebula czerwona | 1 szt.
- Czosnek | 2 – 3 ząbki
- Musztarda
- Sos sojowy
- Czosnek granulowany
- Pieprz/ sól
- Olej | 50 ml
Opis dania
Duszone żeberka to popularne danie mięsne, które polega na przyrządzeniu żeber wieprzowych lub wołowych przez ich duszenie w sosie lub własnych sokach. Proces duszenia sprawia, że mięso staje się bardzo miękkie i aromatyczne, a sos nabiera głębokiego smaku. Przygotowanie może różnić się w zależności od preferencji kulinarnych, ale zazwyczaj obejmuje dodatek warzyw takich jak cebula, marchewka i seler oraz przypraw takich jak czosnek, zioła i pieprz.
Sposób
przygotowania
Żeberka kroimy na paski wzdłuż kości, następnie dodajemy przyprawy, olej, musztardę i dokładnie marynujemy. Odstawiamy je na około 2-3 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200° C. Żeberka przekładamy do wysokiego żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie zalewamy je wodą, zmniejszamy temperaturę do 160°C i dusimy do miękkości.
Warzywa kroimy w większą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Żeberka podajemy na warzywach posypane świeżo siekanym koprem.
Składniki
- Żeberka paski | 1 op.
- Papryka czerwona | 1 szt.
- Papryka zielona | 1 szt.
- Papryka żółta | 1 szt.
- Cukinia mała | 1 szt.
- Szparagi | 5 – 6 szt.
- Pieczarki | 6 szt.
- Cebula czerwona | 1 szt.
- Czosnek | 2 – 3 ząbki
- Musztarda
- Sos sojowy
- Czosnek granulowany
- Pieprz/ sól
- Olej | 50 ml