Duszonki z kiełbasą beskidzką
Składniki
- Boczek wędzony | 300g
- Ziemianki | 1 kg
- Duża cebula | 1 szt.
- Kapusta | 150g
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 300g
- Smalec | 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Kminek
Opis dania
Duszonki z kiełbasą beskidzką to pyszne danie kuchni beskidzkiej. Często składają się z duszonych ziemniaków, cebuli, czasem papryki i oczywiście kiełbasy beskidzkiej, która jest charakterystycznym smakiem tej potrawy. Często przyprawiane są ziołami, takimi jak majeranek czy tymianek, dodającymi głębi smaku. Potrawa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdy chce się poczuć ciepło i przyjemność domowej kuchni. Chcesz przepis?
Sposób
przygotowania
Boczek i kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki o grubości około 3mm. Dodać smalec, majeranek, troszkę kminku, doprawić solą i pieprzem według uznania, wymieszać, aby przyprawy dotarły do wszystkich ziemniaków.
Kapustę pokroić w paski, cebule pokroić w piórka. Na dno naczynia wyłożyć plastry boczku, później warstwę ziemniaków, cebulkę, kiełbasę w plasterkach. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, jeśli zostało nam boczku i kiełbasy to kładziemy na wierzch.
Całość możemy przykryć liśćmi kapusty. Naczynie nakrywamy przykrywką, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 220 stopni.
Gotowe możemy podawać jako dodatek do mięs, lub samodzielnie z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Składniki
- Boczek wędzony | 300g
- Ziemianki | 1 kg
- Duża cebula | 1 szt.
- Kapusta | 150g
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 300g
- Smalec | 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Kminek