Duszonki z kiełbasą beskidzką

łatwy 90 min. 4

Składniki

  • Boczek wędzony | 300g
  • Ziemianki | 1 kg
  • Duża cebula | 1 szt.
  • Kapusta | 150g
  • Kiełbasa Beskidzka Duda | 300g
  • Smalec | 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Kminek

Opis dania

Duszonki z kiełbasą beskidzką to pyszne danie kuchni beskidzkiej. Często składają się z duszonych ziemniaków, cebuli, czasem papryki i oczywiście kiełbasy beskidzkiej, która jest charakterystycznym smakiem tej potrawy. Często przyprawiane są ziołami, takimi jak majeranek czy tymianek, dodającymi głębi smaku. Potrawa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdy chce się poczuć ciepło i przyjemność domowej kuchni. Chcesz przepis?

Sposób
przygotowania

Boczek i kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki o grubości około 3mm. Dodać smalec, majeranek, troszkę kminku, doprawić solą i pieprzem według uznania, wymieszać, aby przyprawy dotarły do wszystkich ziemniaków.

Kapustę pokroić w paski, cebule pokroić w piórka. Na dno naczynia wyłożyć plastry boczku, później warstwę ziemniaków, cebulkę, kiełbasę w plasterkach. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, jeśli zostało nam boczku i kiełbasy to kładziemy na wierzch.

Całość możemy przykryć liśćmi kapusty. Naczynie nakrywamy przykrywką, wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy 60 minut w temperaturze 220 stopni.

Gotowe możemy podawać jako dodatek do mięs, lub samodzielnie z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Składniki

  • Boczek wędzony | 300g
  • Ziemianki | 1 kg
  • Duża cebula | 1 szt.
  • Kapusta | 150g
  • Kiełbasa Beskidzka Duda | 300g
  • Smalec | 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Kminek

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy