Fasolka w sosie warzywnym z kiełbaskami, pomidorami i mini pampuchami
Składniki
- 200g pysznej kiełbaski drobiowej z pieprzem
- 200g namoczonej białej fasoli
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- Czerwona cebula
- ½ małej główki kapusty
- Ok 250g dyni
- Pęczek włoszczyzny
- 500ml przecieru z pomidorów
- Mały pęczek natki pietruszki
- Pampuchy
- Składniki na rozczyn
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej np. typ 450
- pół szklanki lekko ciepłego mleka - około 125 ml
- 2 płaskie łyżki cukru - 20 g
- Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej np. typ 450
- pół szklanki ciepłego mleka - około 125 ml
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki masła - około 30 g
- szczypta soli
Opis dania
Fasolka w sosie warzywnym z kiełbaskami, pomidorami i mini pampuchami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smakowite składniki, tworząc niezapomniany smak i aromat. Kiełbaski dostarczają wysokowartościowego białka, podczas gdy fasolka w sosie warzywnym wzbogaca Twoją dietę w zdrowy błonnik. Wykorzystane w przepisie warzywa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Sposób
przygotowania
Kiełbaskę ponacinać i grillować w piekarniku przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Kapustę podzielić w ćwiartki, skropić olejem, ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 C. Pozostałe warzywa pokroić w równe cząstki, czosnek rozgnieść. Na rozgrzanej patelni zeszklić siekany czosnek, dodać warzywa, ugotowaną fasolę i przyprawy. Po chwili smażenia dodać przecier pomidorowy i wolno dusić przez około 20 minut. Finalnie doprawić i dodać świeże zioła.
Pampuchy:
Zaczyn – składniki połączyć i odłożyć w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.
W dużej misce połączyć mąkę z solą, jajkami, ciepłym mlekiem, roztopionym masłem i dodać buzujący zaczyn. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość lekko wyrobić. Podzielić na małe kuleczki i umieścić w piekarniku parowym na 12 minut i 95 C.
Na koniec do dużej miski przełożyć też cały spieniony, buzujący rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Do talerza wlać gulasz.
Zobacz Video:
Składniki
- 200g pysznej kiełbaski drobiowej z pieprzem
- 200g namoczonej białej fasoli
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- Czerwona cebula
- ½ małej główki kapusty
- Ok 250g dyni
- Pęczek włoszczyzny
- 500ml przecieru z pomidorów
- Mały pęczek natki pietruszki
- Pampuchy
- Składniki na rozczyn
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej np. typ 450
- pół szklanki lekko ciepłego mleka - około 125 ml
- 2 płaskie łyżki cukru - 20 g
- Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej np. typ 450
- pół szklanki ciepłego mleka - około 125 ml
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki masła - około 30 g
- szczypta soli