Faszerowana papryka w sosie pomidorowym
Składniki
- Ryż | 100 gram
- Czerwone papryki | 4 szt.
- Oliwa extra virgin | 4 łyżki
- Mięso mielone z szynki | 500 gram
- Cebula | 1 szt.
- Czosnek | 2 ząbki
- Jajko | 1 szt.
- Suszone oregano | 2 łyżeczki
- Passata pomidorowa | 1 szt.
- Drobno posiekana natka pietruszki | 2 łyżki
Opis dania
Faszerowana papryka to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Ryż, mięso mielone i papryka to podstawowe składniki tej potrawy, które należy jedynie doprawić i już po około godzinie pracy możemy cieszyć się sycącym i apetycznym posiłkiem. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie planują spędzić w kuchni zbyt dużo czasu.
Sposób
przygotowania
Najpierw gotujemy ryż zgodnie z informacją na opakowaniu i odcedzamy go. Kolejnym krokiem jest przekrojenie papryki w jej górnej części i wydrążenie gniazda nasiennego. Teraz przyszła pora na przygotowanie farszu. Na początek wkładamy mięso mielone do miski, dodajemy ryż, posiekaną cebulę, starty czosnek i pietruszkę. Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy jajko, suszone oregano i 1 łyżkę oliwy. Całość doprawiamy do smaku solą i zmielonym pieprzem. Ponownie dobrze mieszamy powstały farsz.
Teraz przyszła pora żeby nadziać papryki przygotowanym farszem i ułożyć je w garnku. Zalewamy paprykę do połowy wodą, a resztę uzupełniamy passatą pomidorową (można również użyć pomidorów z puszki). Całość doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 45 min.
Składniki
- Ryż | 100 gram
- Czerwone papryki | 4 szt.
- Oliwa extra virgin | 4 łyżki
- Mięso mielone z szynki | 500 gram
- Cebula | 1 szt.
- Czosnek | 2 ząbki
- Jajko | 1 szt.
- Suszone oregano | 2 łyżeczki
- Passata pomidorowa | 1 szt.
- Drobno posiekana natka pietruszki | 2 łyżki