Faszerowany bakłażan

łatwy 40 minut 4

Składniki

  • Mięso mielone | 500 gram
  • Bakłażan | 2 sztuki
  • Jajko | 1 sztuka
  • Zioła prowansalskie
  • Ser cheddar | 100 gram
  • Sól, pieprz
     

Opis dania

Faszerowany bakłażan to bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny posiłek. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów takich jak mięso mielone, bakłażan oraz ser, a całość prac powinna zamknąć się w 40 minutach. 
 

Sposób
przygotowania

Zaczynamy od rozcięcia na pół bakłażany i częściowego wydrążenia środka. Następnie solimy go i odstawiamy na bok. Wydrążony środek drobno siekamy, przekładamy do miski, dodajemy mięso, przyprawy oraz wbijamy jajko. Całość tak powstałego farszu mieszamy. Wydrążone bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. 

Ostatni etap to nadzianie bakłażana farszem i posypanie go startym serem. Teraz pozostaje już tylko pieczenie w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

Składniki

  • Mięso mielone | 500 gram
  • Bakłażan | 2 sztuki
  • Jajko | 1 sztuka
  • Zioła prowansalskie
  • Ser cheddar | 100 gram
  • Sól, pieprz
     

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy