Faszerowany bakłażan
łatwy
40 minut
4
Składniki
- Mięso mielone | 500 gram
- Bakłażan | 2 sztuki
- Jajko | 1 sztuka
- Zioła prowansalskie
- Ser cheddar | 100 gram
- Sól, pieprz
Opis dania
Faszerowany bakłażan to bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny posiłek. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów takich jak mięso mielone, bakłażan oraz ser, a całość prac powinna zamknąć się w 40 minutach.
Sposób
przygotowania
Zaczynamy od rozcięcia na pół bakłażany i częściowego wydrążenia środka. Następnie solimy go i odstawiamy na bok. Wydrążony środek drobno siekamy, przekładamy do miski, dodajemy mięso, przyprawy oraz wbijamy jajko. Całość tak powstałego farszu mieszamy. Wydrążone bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Ostatni etap to nadzianie bakłażana farszem i posypanie go startym serem. Teraz pozostaje już tylko pieczenie w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Składniki
- Mięso mielone | 500 gram
- Bakłażan | 2 sztuki
- Jajko | 1 sztuka
- Zioła prowansalskie
- Ser cheddar | 100 gram
- Sól, pieprz