Gołąbki z kaszą gryczaną i szynką drobiową wędzoną
Składniki
- Kapusta biała | 1 główka
- Szynka drobiowa wędzona Duda | 1 opakowanie
- Pieczarki | 250 gram
- Kasza gryczana | 300gram
- Cebula | 1 sztuka
- Masło | 50 gram
- Olej | 50 ml
- Sól / Pieprz | do smaku
Opis dania
Gołąbki z kaszą gryczaną i szynką drobiową wędzoną to doskonałe połączenie delikatnej i aromatycznej szynki drobiowej wędzonej, pieczarek i cebuli, zapiekane w kapuście. Całość podawana jest z dodatkiem kaszy gryczanej, która podkreśla charakter tego dania. To solidny posiłek, który zaspokoi apetyt na domowe, pełne smaku danie. Dzięki obecności szynki drobiowej wędzonej i kaszy gryczanej posiłek dostarcza wartościowego błonnika i białka, które jest istotne dla budowy i regeneracji tkanek.
Sposób
przygotowania
Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzątkiem tak, żeby cała główka była przykryta.
Kapustę gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas obierając kapustę z zewnętrznych liści. Ugotowaną kapustę odłóż do wystygnięcia. W tym czasie kaszę gryczaną ugotuj według przepisu z opakowania. Gdy kasza będzie się gotować, cebulę pokrój w piórka i lekko podsmaż na patelni dodając do niej pokrojoną w kostkę szynkę drobiową wędzoną Duda i pieczarki. Całość smaż do momentu, aż kiełbasa się zarumieni. Przesmażone składniki wymieszaj dokładnie z kaszą gryczaną i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmuj przestudzoną kapustę i obierz ją z liści delikatnie odcinając zgrubienia z każdego liścia. Wcześniej przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i dokładnie zawiń. W szerokim garnku rozpuść masło, ułóż na dnie liście kapusty i układaj na nie dość ciasno gołąbki. Następnie podlej wszystko delikatnie wodą lub sosem pomidorowym i duś, aż kapusta będzie idealnie miękka. Smacznego!
Składniki
- Kapusta biała | 1 główka
- Szynka drobiowa wędzona Duda | 1 opakowanie
- Pieczarki | 250 gram
- Kasza gryczana | 300gram
- Cebula | 1 sztuka
- Masło | 50 gram
- Olej | 50 ml
- Sól / Pieprz | do smaku