Grochówka z delikatną kiełbasą z filetem
Składniki
- Kiełbasa Delikatna z filetem | 1 kg
- Boczek wędzony | 500 gram
- Groch łuskany | 700 gram
- Ziemniaki | 500 gram
- Cebula | 2 sztuki
- Czosnek | 4 ząbki
- Majeranek | do smaku
- Liść laurowy | 3 listki
- Sól/ Pieprz | do smaku
Opis dania
Grochówka z delikatną kiełbasą z filetem to pyszne i sycące danie, które sprawdzi się na każdą okazję. To zupa z zielonego grochu, ziemniaków, boczku, cebuli i czosnku, doprawiona majerankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Grochówka jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, które wspierają zdrowie i energię. Kiełbasa z filetem to wyjątkowy dodatek, który nadaje zupie delikatności i soczystości. Kiełbasa jest niska w tłuszczu i sodzie, a wysoka w białku i smaku. Grochówka z delikatną kiełbasą z filetem to danie, które zaspokoi apetyt i podniebienie każdego smakosza. Smacznego!
Sposób
przygotowania
Groch moczymy całą noc lub przynajmniej na 3 godziny przed gotowaniem. W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody, dodajemy namoczony groch i liście laurowe. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Kiełbasę kroimy na plasterki. Na suchej patelni podsmażamy boczek a następnie przekładamy do garnka z grochem. Na tej samej patelni, na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażamy cebulę. Kiedy będzie już zeszklona, przekładamy ją do garnka. Zupę doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Do grochówki dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Na sam koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę, zagotowujemy. Smacznego!
Składniki
- Kiełbasa Delikatna z filetem | 1 kg
- Boczek wędzony | 500 gram
- Groch łuskany | 700 gram
- Ziemniaki | 500 gram
- Cebula | 2 sztuki
- Czosnek | 4 ząbki
- Majeranek | do smaku
- Liść laurowy | 3 listki
- Sól/ Pieprz | do smaku