Gulasz po zbójnicku z kiełbasą myśliwską podany z racuchami warzywnymi
Składniki
Racuchy warzywne
- Kiełbasa Żywiecka Duda | 10 plasterków
- Seler starty na tarce o grubych oczkach | 1,5 szklanki
- Marchew starta na tarce o grubych oczkach | 1 szklanka
- Jajka | 2 szt.
- Czosnek | 1 ząbek
- Pieprz, sól,
- Czerwona słodka papryka | ½ łyżeczki
- Posiekany szczypiorek | 1 łyżeczka
- Posiekana natka pietruszki | 1 łyżeczka
- Mąka pszenna/ pełnoziarnista/ orkiszowa | 4 -6 łyżeczek
- Olej rzepakowy do smażenia
Gulasz
- Kiełbasa Myśliwska Duda | 300 gram
- Szynka wieprzowa tzw. Orzech wieprzowy | 600 gram
- Biała cebula | 1 szt.
- Czosnek | 1 ząbek
- Mini pieczarki | 300 gram
- Suszone pomidory z zalewy | 8 szt.
- Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku | 1 łyżeczka
- Łyżeczka przyprawy do gulaszu | 1 szt.
- Łyżeczka suszonego majeranku | ½ łyżeczki
- Łyżeczka mielonego ziela angielskiego | 1/3 łyżeczki
- Szczypta soli
- Świeżo mielony pieprz do smaku
- Łyżka posiekanej natki pietruszki | 1 szt.
- Mąka pszenna (do obtoczenia mięsa)
- Kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
- Gorąca woda | ok. 2 szklanki
Opis dania
Gulasz po zbójnicku z kiełbasą myśliwską to tradycyjne danie kuchni polskiej, pełne bogactwa smaków i aromatów. W tym daniu, soczyste kawałki mięsa gotowane są w gęstym sosie z dodatkiem warzyw, przypraw i ziołowej nuty. Kiełbasa myśliwska dodaje intensywnego smaku, a razem z warzywnymi racuchami tworzy doskonałe połączenie tradycji i wykwintności.
Sposób
przygotowania
Racuchy warzywne
Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę Żywiecką Wieprzową pokroić w drobną kostkę. Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać warzywa, kiełbasę, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy do smaku. Wszystkie składniki wymieszać.
Na koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawać mąkę i wymieszać. Mąki powinno być tyle, aby masa była spójna.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać porcje ciasta (1 łyżka – 1 placek). Placki smażyć na złoto, ok. 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki przełożyć dna talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć tłuszcz.
Gulasz
Mięso oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cmx 1 cm. Do większej miski przesiać przez sito mąkę. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w mące i smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Obsmażone mięso przełożyć na talerz.
Na patelni usmażyć na dużej mocy palnika cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki przekrojone na pół oraz kiełbasę myśliwską pokrojoną w plasterki. Dodać czerwoną słodką paprykę, przyprawę do gulaszu, mielone ziele angielskie i podsmażone mięso. Wymieszać wszystko ze sobą i zalać gorącą wodą, aż do przykrycia mięsa. Dodać szczyptę soli do smaku, majeranek, suszone pomidory pokrojone w paseczki praz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut, często mieszając.
Pod koniec duszenia doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, a następnie ściągnąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Dusić do momentu uzyskania pożądanej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Do gotowego gulaszu dodać natkę pietruszki.
Na talerze wyłożyć 2-3 placki, polać gulaszem i udekorować kleksem śmietany praz natką pietruszki.
Składniki
Racuchy warzywne
- Kiełbasa Żywiecka Duda | 10 plasterków
- Seler starty na tarce o grubych oczkach | 1,5 szklanki
- Marchew starta na tarce o grubych oczkach | 1 szklanka
- Jajka | 2 szt.
- Czosnek | 1 ząbek
- Pieprz, sól,
- Czerwona słodka papryka | ½ łyżeczki
- Posiekany szczypiorek | 1 łyżeczka
- Posiekana natka pietruszki | 1 łyżeczka
- Mąka pszenna/ pełnoziarnista/ orkiszowa | 4 -6 łyżeczek
- Olej rzepakowy do smażenia
Gulasz
- Kiełbasa Myśliwska Duda | 300 gram
- Szynka wieprzowa tzw. Orzech wieprzowy | 600 gram
- Biała cebula | 1 szt.
- Czosnek | 1 ząbek
- Mini pieczarki | 300 gram
- Suszone pomidory z zalewy | 8 szt.
- Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku | 1 łyżeczka
- Łyżeczka przyprawy do gulaszu | 1 szt.
- Łyżeczka suszonego majeranku | ½ łyżeczki
- Łyżeczka mielonego ziela angielskiego | 1/3 łyżeczki
- Szczypta soli
- Świeżo mielony pieprz do smaku
- Łyżka posiekanej natki pietruszki | 1 szt.
- Mąka pszenna (do obtoczenia mięsa)
- Kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
- Gorąca woda | ok. 2 szklanki