Gulasz po zbójnicku z kiełbasą myśliwską podany z racuchami warzywnymi

średni 120 minut 4

Składniki

Racuchy warzywne

  • Kiełbasa Żywiecka Duda | 10 plasterków
  • Seler starty na tarce o grubych oczkach | 1,5 szklanki
  • Marchew starta na tarce o grubych oczkach | 1 szklanka
  • Jajka | 2 szt.
  • Czosnek | 1 ząbek
  • Pieprz, sól, 
  • Czerwona słodka papryka | ½ łyżeczki
  • Posiekany szczypiorek | 1 łyżeczka
  • Posiekana natka pietruszki | 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna/ pełnoziarnista/ orkiszowa | 4 -6 łyżeczek
  • Olej rzepakowy do smażenia

Gulasz

  • Kiełbasa Myśliwska Duda | 300 gram
  • Szynka wieprzowa tzw. Orzech wieprzowy | 600 gram
  • Biała cebula | 1 szt.
  • Czosnek | 1 ząbek
  • Mini pieczarki | 300 gram
  • Suszone pomidory z zalewy | 8 szt. 
  • Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku | 1 łyżeczka
  • Łyżeczka przyprawy do gulaszu | 1 szt.
  • Łyżeczka suszonego majeranku | ½ łyżeczki
  • Łyżeczka mielonego ziela angielskiego | 1/3 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki | 1 szt.
  • Mąka pszenna (do obtoczenia mięsa) 
  • Kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • Gorąca woda | ok. 2 szklanki
     

Opis dania

Gulasz po zbójnicku z kiełbasą myśliwską to tradycyjne danie kuchni polskiej, pełne bogactwa smaków i aromatów. W tym daniu, soczyste kawałki mięsa gotowane są w gęstym sosie z dodatkiem warzyw, przypraw i ziołowej nuty. Kiełbasa myśliwska dodaje intensywnego smaku, a razem z warzywnymi racuchami tworzy doskonałe połączenie tradycji i wykwintności.

Sposób
przygotowania

Racuchy warzywne

Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę Żywiecką Wieprzową pokroić w drobną kostkę. Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać warzywa, kiełbasę, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy do smaku. Wszystkie składniki wymieszać.

Na koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawać mąkę i wymieszać. Mąki powinno być tyle, aby masa była spójna. 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać porcje ciasta (1 łyżka – 1 placek). Placki smażyć na złoto, ok. 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki przełożyć dna talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć tłuszcz. 

Gulasz

Mięso oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cmx 1 cm. Do większej miski przesiać przez sito mąkę. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w mące i smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Obsmażone mięso przełożyć na talerz. 

Na patelni usmażyć na dużej mocy palnika cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki przekrojone na pół oraz kiełbasę myśliwską pokrojoną w plasterki. Dodać czerwoną słodką paprykę, przyprawę do gulaszu, mielone ziele angielskie i podsmażone mięso. Wymieszać wszystko ze sobą i zalać gorącą wodą, aż do przykrycia mięsa. Dodać szczyptę soli do smaku, majeranek, suszone pomidory pokrojone w paseczki praz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut, często mieszając.

Pod koniec duszenia doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, a następnie ściągnąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Dusić do momentu uzyskania pożądanej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Do gotowego gulaszu dodać natkę pietruszki. 

Na talerze wyłożyć 2-3 placki, polać gulaszem i udekorować kleksem śmietany praz natką pietruszki. 

Składniki

Racuchy warzywne

  • Kiełbasa Żywiecka Duda | 10 plasterków
  • Seler starty na tarce o grubych oczkach | 1,5 szklanki
  • Marchew starta na tarce o grubych oczkach | 1 szklanka
  • Jajka | 2 szt.
  • Czosnek | 1 ząbek
  • Pieprz, sól, 
  • Czerwona słodka papryka | ½ łyżeczki
  • Posiekany szczypiorek | 1 łyżeczka
  • Posiekana natka pietruszki | 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna/ pełnoziarnista/ orkiszowa | 4 -6 łyżeczek
  • Olej rzepakowy do smażenia

Gulasz

  • Kiełbasa Myśliwska Duda | 300 gram
  • Szynka wieprzowa tzw. Orzech wieprzowy | 600 gram
  • Biała cebula | 1 szt.
  • Czosnek | 1 ząbek
  • Mini pieczarki | 300 gram
  • Suszone pomidory z zalewy | 8 szt. 
  • Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku | 1 łyżeczka
  • Łyżeczka przyprawy do gulaszu | 1 szt.
  • Łyżeczka suszonego majeranku | ½ łyżeczki
  • Łyżeczka mielonego ziela angielskiego | 1/3 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki | 1 szt.
  • Mąka pszenna (do obtoczenia mięsa) 
  • Kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • Gorąca woda | ok. 2 szklanki
     

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy