Gulasz z papryką
Składniki
- Gulasz z szynki | 500 gram
- Cebula | 1 szt.
- Czosnek | 2 ząbki
- Oliwa lub olej | 2 łyżki
- Bulion | 250 mililitrów
- Papryka | 3 szt.
- Marchewka | 2 szt.
- Pieczarki | 100 gram
- Przecier pomidorowy lub passata | ½ szklanki
- Masło | 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana | 1 łyżka
- Mąka pszenna | 1 łyżka
- Ziele angielskie | 3 szt.
- Liść laurowy | 2 szt.
- Sól morska | 2 szczypty
- Pieprz | 2 szczypty
- Słodka papryka | 1 łyżeczka
- Ostra papryka w proszku | ½ łyżeczki
- Suszone oregano | ½ łyżeczki
Opis dania
Gulasz to niezwykle popularna i lubiana potrawa na polskich stołach. Co prawda jej przygotowanie wymaga trochę czasu, jednak na pewno warto go zarezerwować i przygotować tę potrawę.
Sposób
przygotowania
Na początek obieramy i kroimy w kostkę cebulę oraz obieramy czosnek. Przygotowujemy duży garnek, do którego wlewamy oliwę i wsypujemy cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Ustawiamy duży płomień i wkładamy mięso, doprawiamy je solą, pieprzem i stopniowo obsmażamy. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Po chwili, gdy mięso będzie już obsmażone dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano. Całość zalewamy gorącym bulionem, przykrywany i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę.
Po tym czasie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekaną paprykę, przecier, masło i mieszamy. Gdy całość już się zagotuje możemy dodać soli (do smaku). Następnie przykrywamy i gotujemy, aż mięso zmięknie. Na koniec zagęszczamy gulasz mieszanką mąk rozrobionych z wodą. Ostatnie 2 minuty gotowania i gulasz już można podawać. Świetnie smakuje z kaszą i ogórkiem kiszonym.
Składniki
- Gulasz z szynki | 500 gram
- Cebula | 1 szt.
- Czosnek | 2 ząbki
- Oliwa lub olej | 2 łyżki
- Bulion | 250 mililitrów
- Papryka | 3 szt.
- Marchewka | 2 szt.
- Pieczarki | 100 gram
- Przecier pomidorowy lub passata | ½ szklanki
- Masło | 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana | 1 łyżka
- Mąka pszenna | 1 łyżka
- Ziele angielskie | 3 szt.
- Liść laurowy | 2 szt.
- Sól morska | 2 szczypty
- Pieprz | 2 szczypty
- Słodka papryka | 1 łyżeczka
- Ostra papryka w proszku | ½ łyżeczki
- Suszone oregano | ½ łyżeczki