Gulasz z papryką

łatwy 90 minut 4

Składniki

  • Gulasz z szynki | 500 gram
  • Cebula | 1 szt.
  • Czosnek | 2 ząbki
  • Oliwa lub olej | 2 łyżki
  • Bulion | 250 mililitrów
  • Papryka | 3 szt.
  • Marchewka | 2 szt.
  • Pieczarki | 100 gram
  • Przecier pomidorowy lub passata | ½ szklanki
  • Masło | 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana | 1 łyżka
  • Mąka pszenna | 1 łyżka
  • Ziele angielskie | 3 szt. 
  • Liść laurowy | 2 szt. 
  • Sól morska | 2 szczypty
  • Pieprz | 2 szczypty
  • Słodka papryka | 1 łyżeczka
  • Ostra papryka w proszku | ½ łyżeczki
  • Suszone oregano | ½ łyżeczki

Opis dania

Gulasz to niezwykle popularna i lubiana potrawa na polskich stołach. Co prawda jej przygotowanie wymaga trochę czasu, jednak na pewno warto go zarezerwować i przygotować tę potrawę. 

Sposób
przygotowania

Na początek obieramy i kroimy w kostkę cebulę oraz obieramy czosnek. Przygotowujemy duży garnek, do którego wlewamy oliwę i wsypujemy cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Ustawiamy duży płomień i wkładamy mięso, doprawiamy je solą, pieprzem i stopniowo obsmażamy. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Po chwili, gdy mięso będzie już obsmażone dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano. Całość zalewamy gorącym bulionem, przykrywany i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. 

Po tym czasie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekaną paprykę, przecier, masło i mieszamy. Gdy całość już się zagotuje możemy dodać soli (do smaku). Następnie przykrywamy i gotujemy, aż mięso zmięknie. Na koniec zagęszczamy gulasz mieszanką mąk rozrobionych z wodą. Ostatnie  2 minuty gotowania i gulasz już można podawać. Świetnie smakuje z kaszą i ogórkiem kiszonym. 
 

Składniki

  • Gulasz z szynki | 500 gram
  • Cebula | 1 szt.
  • Czosnek | 2 ząbki
  • Oliwa lub olej | 2 łyżki
  • Bulion | 250 mililitrów
  • Papryka | 3 szt.
  • Marchewka | 2 szt.
  • Pieczarki | 100 gram
  • Przecier pomidorowy lub passata | ½ szklanki
  • Masło | 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana | 1 łyżka
  • Mąka pszenna | 1 łyżka
  • Ziele angielskie | 3 szt. 
  • Liść laurowy | 2 szt. 
  • Sól morska | 2 szczypty
  • Pieprz | 2 szczypty
  • Słodka papryka | 1 łyżeczka
  • Ostra papryka w proszku | ½ łyżeczki
  • Suszone oregano | ½ łyżeczki

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy