
Hot-dog z kiełbasą beskidzką, salsą ze świeżych warzyw i sosem serowym
Opis dania
Domowy hot-dog, czyli połączenie znanego i docenianego smaku, ze zdrowymi składnikami. To danie zachwyca delikatnością i bogactwem składników. Jest tak uniwersalne, że przypadnie do gustu każdemu, kto je spróbuje!
Sposób
przygotowania
Kiełbasę grillujemy w dymie jabłkowym.
Bułki:
Mleko podgrzewamy do 35˚C, dodajemy sól, cukier, masło i drożdże. Mieszamy wszystko z mąką przez 5 minut. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przebijamy ciasto, porcjujemy i formujemy podłużne bułki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180˚C (można na grillu).
Kiełbasę Beskidzką grillujemy przez ok. 12 minut, przewracając ją co jakiś czas.
Salsa:
Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z resztą warzyw. Mieszamy z oliwą, musztardą i sokiem z limonki. Salsę dobrze skompresować, aby wydobyć smak warzyw.
Masło ziołowe:
Czosnek przeciskamy przez prasę i ucieramy z masłem. Siekamy drobno pietruszkę oraz kolendrę i całość mieszamy.
Sos serowy:
Z mąki i masła robimy zasmażkę 1 stopnia, dodajemy mleko, ser i gotujemy aż zgęstnieje.
Upieczone bułki rozcinamy wzdłuż, smarujemy masłem ziołowym i grillujemy. Na bułkę nakładamy salsę i grillowaną kiełbasę. Polewamy sosem serowym i posypujemy prażoną cebulką. Dla ostrości można dodać jalapeno.
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda
Bułki:
- 500 g mąki typ 450
- 200 ml mleka 3,2%
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 4 łyżki masła
- 10 g soli
- 30 g świeżych drożdży
Masło ziołowe:
- 100 g masła
- 50 g kolendry
- 50 g natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Salsa:
- 100 g świeżego ogórka
- 100 g czerwonej papryki
- 50 g czerwonej cebuli
- pęczek kolendry
- 30 g musztardy francuskiej
- 10 g papryczki chilli
- 30 g szczypiorku
- 30 g soku z limonki
- 50 g oliwy
- sół
Sos serowy:
- 150 g sera cheddar
- 200 g mleka 3,2%
- 30 g masła
- 30 g mąki
Polecane
produkty
