Hot-dog z kiełbasą beskidzką, salsą ze świeżych warzyw i sosem serowym

trudny 60 min 4 porcje

Składniki

  • Kiełbasa Beskidzka Duda

Bułki:

  • 500 g mąki typ 450
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 łyżki masła
  • 10 g soli
  • 30 g świeżych drożdży

Masło ziołowe:

  • 100 g masła
  • 50 g kolendry
  • 50 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Salsa:

  • 100 g świeżego ogórka
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 g czerwonej cebuli
  • pęczek kolendry
  • 30 g musztardy francuskiej
  • 10 g papryczki chilli
  • 30 g szczypiorku
  • 30 g soku z limonki
  • 50 g oliwy
  • sół

Sos serowy:

  • 150 g sera cheddar
  • 200 g mleka 3,2%
  • 30 g masła
  • 30 g mąki

Opis dania

Domowy hot-dog, czyli połączenie znanego i docenianego smaku, ze zdrowymi składnikami. To danie zachwyca delikatnością i bogactwem składników. Jest tak uniwersalne, że przypadnie do gustu każdemu, kto je spróbuje!

Sposób
przygotowania

Kiełbasę grillujemy w dymie jabłkowym.

Bułki:
Mleko podgrzewamy do 35˚C, dodajemy sól, cukier, masło i drożdże. Mieszamy wszystko z mąką przez 5 minut. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przebijamy ciasto, porcjujemy i formujemy podłużne bułki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180˚C (można na grillu).

Kiełbasę Beskidzką grillujemy przez ok. 12 minut, przewracając ją co jakiś czas.

Salsa:
Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z resztą warzyw. Mieszamy z oliwą, musztardą i sokiem z limonki. Salsę dobrze skompresować, aby wydobyć smak warzyw.

Masło ziołowe:
Czosnek przeciskamy przez prasę i ucieramy z masłem. Siekamy drobno pietruszkę oraz kolendrę i całość mieszamy.

Sos serowy:
Z mąki i masła robimy zasmażkę 1 stopnia, dodajemy mleko, ser i gotujemy aż zgęstnieje.

Upieczone bułki rozcinamy wzdłuż, smarujemy masłem ziołowym i grillujemy. Na bułkę nakładamy salsę i grillowaną kiełbasę. Polewamy sosem serowym i posypujemy prażoną cebulką. Dla ostrości można dodać jalapeno.

Składniki

  • Kiełbasa Beskidzka Duda

Bułki:

  • 500 g mąki typ 450
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 łyżki masła
  • 10 g soli
  • 30 g świeżych drożdży

Masło ziołowe:

  • 100 g masła
  • 50 g kolendry
  • 50 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Salsa:

  • 100 g świeżego ogórka
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 g czerwonej cebuli
  • pęczek kolendry
  • 30 g musztardy francuskiej
  • 10 g papryczki chilli
  • 30 g szczypiorku
  • 30 g soku z limonki
  • 50 g oliwy
  • sół

Sos serowy:

  • 150 g sera cheddar
  • 200 g mleka 3,2%
  • 30 g masła
  • 30 g mąki

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Przyprawa do kabanosów

łatwy 5 minut 1
Pokaż wszystkie przepisy