Hot dog z kiełbasą beskidzką, salsą ze świeżych warzyw i sosem serowym
Składniki
Bułki:
- Mąka typu 450 | 500g
- Mleko 3,2% | 200ml
- Cukier | 50g
- Masło | 50g
- Sól | 10 g
- Świeże drożdże | 30 g
Salsa:
- Świeży ogórek | 100g
- Czerwona papryka | 100g
- Czerwona cebula | 50g
- Pęczek kolendry
- Musztarda francuska | 30g
- Papryka chilli | 10g
- Szczypiorek | 30g
- Sok z limonki | 30g
- Oliwa | 50g
- Sól
Masło ziołowa:
- Masło | 100g
- Kolendra | 50g
- Natka pietruszki | 50g
- Ząbek czosnku | 2 szt.
Sos serowy:
- Ser cheddar | 150g
- Mleko 3,2% | 200g
- Masło | 30g
- Mąka | 30g
Opis dania
Kiełbasa beskidzka to interesująca alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy w hot dogu, dodając regionalnego smaku. Salsa ze świeżych warzyw doda świeżości i chrupkości, a sos serowy zapewni bogactwo smaku i kremową konsystencję. To połączenie brzmi naprawdę smakowicie! Czy już masz przepis na sos serowy, czy może potrzebujesz pomocy w jego przygotowaniu?
Sposób
przygotowania
Kiełbasę grillujemy w dymie jabłkowym. Bułki: Mleko podgrzewamy do 35˚C, dodajemy sól, cukier, masło i drożdże. Mieszamy wszystko z mąką przez 5 minut. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu przebijamy ciasto, porcjujemy i formujemy podłużne bułki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180˚C (można na grillu).
Kiełbasę Beskidzką grillujemy przez ok. 12 minut, przewracając ją co jakiś czas. Salsa: Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z resztą warzyw. Mieszamy z oliwą, musztardą i sokiem z limonki. Salsę dobrze skompresować, aby wydobyć smak warzyw.
Masło ziołowe: Czosnek przeciskamy przez prasę i ucieramy z masłem. Siekamy drobno pietruszkę oraz kolendrę i całość mieszamy.
Sos serowy: Z mąki i masła robimy zasmażkę 1 stopnia, dodajemy mleko, ser i gotujemy aż zgęstnieje.
Upieczone bułki rozcinamy wzdłuż, smarujemy masłem ziołowym i grillujemy. Na bułkę nakładamy salsę i grillowaną kiełbasę. Polewamy sosem serowym i posypujemy prażoną cebulką. Dla ostrości można dodać jalapeno.
Składniki
Bułki:
- Mąka typu 450 | 500g
- Mleko 3,2% | 200ml
- Cukier | 50g
- Masło | 50g
- Sól | 10 g
- Świeże drożdże | 30 g
Salsa:
- Świeży ogórek | 100g
- Czerwona papryka | 100g
- Czerwona cebula | 50g
- Pęczek kolendry
- Musztarda francuska | 30g
- Papryka chilli | 10g
- Szczypiorek | 30g
- Sok z limonki | 30g
- Oliwa | 50g
- Sól
Masło ziołowa:
- Masło | 100g
- Kolendra | 50g
- Natka pietruszki | 50g
- Ząbek czosnku | 2 szt.
Sos serowy:
- Ser cheddar | 150g
- Mleko 3,2% | 200g
- Masło | 30g
- Mąka | 30g