Hot dog z kiełbasą beskidzką, salsą ze świeżych warzyw i sosem serowym

łatwy 60 minut 3

Składniki

Bułki:

  • Mąka typu 450 | 500g
  • Mleko 3,2% | 200ml
  • Cukier | 50g
  • Masło | 50g
  • Sól | 10 g
  • Świeże drożdże | 30 g

Salsa:

  • Świeży ogórek | 100g
  • Czerwona papryka | 100g
  • Czerwona cebula | 50g
  • Pęczek kolendry
  • Musztarda francuska | 30g
  • Papryka chilli | 10g
  • Szczypiorek | 30g
  • Sok z limonki | 30g
  • Oliwa | 50g
  • Sól

Masło ziołowa:

  • Masło | 100g
  • Kolendra | 50g
  • Natka pietruszki | 50g
  • Ząbek czosnku | 2 szt.

Sos serowy:

  • Ser cheddar | 150g
  • Mleko 3,2% | 200g
  • Masło | 30g
  • Mąka | 30g
     

Opis dania

Kiełbasa beskidzka to interesująca alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy w hot dogu, dodając regionalnego smaku. Salsa ze świeżych warzyw doda świeżości i chrupkości, a sos serowy zapewni bogactwo smaku i kremową konsystencję. To połączenie brzmi naprawdę smakowicie! Czy już masz przepis na sos serowy, czy może potrzebujesz pomocy w jego przygotowaniu?

Sposób
przygotowania

Kiełbasę grillujemy w dymie jabłkowym. Bułki: Mleko podgrzewamy do 35˚C, dodajemy sól, cukier, masło i drożdże. Mieszamy wszystko z mąką przez 5 minut. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu przebijamy ciasto, porcjujemy i formujemy podłużne bułki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180˚C (można na grillu).

Kiełbasę Beskidzką grillujemy przez ok. 12 minut, przewracając ją co jakiś czas. Salsa: Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z resztą warzyw. Mieszamy z oliwą, musztardą i sokiem z limonki. Salsę dobrze skompresować, aby wydobyć smak warzyw.

Masło ziołowe: Czosnek przeciskamy przez prasę i ucieramy z masłem. Siekamy drobno pietruszkę oraz kolendrę i całość mieszamy.

Sos serowy: Z mąki i masła robimy zasmażkę 1 stopnia, dodajemy mleko, ser i gotujemy aż zgęstnieje.

Upieczone bułki rozcinamy wzdłuż, smarujemy masłem ziołowym i grillujemy. Na bułkę nakładamy salsę i grillowaną kiełbasę. Polewamy sosem serowym i posypujemy prażoną cebulką. Dla ostrości można dodać jalapeno.

Składniki

Bułki:

  • Mąka typu 450 | 500g
  • Mleko 3,2% | 200ml
  • Cukier | 50g
  • Masło | 50g
  • Sól | 10 g
  • Świeże drożdże | 30 g

Salsa:

  • Świeży ogórek | 100g
  • Czerwona papryka | 100g
  • Czerwona cebula | 50g
  • Pęczek kolendry
  • Musztarda francuska | 30g
  • Papryka chilli | 10g
  • Szczypiorek | 30g
  • Sok z limonki | 30g
  • Oliwa | 50g
  • Sól

Masło ziołowa:

  • Masło | 100g
  • Kolendra | 50g
  • Natka pietruszki | 50g
  • Ząbek czosnku | 2 szt.

Sos serowy:

  • Ser cheddar | 150g
  • Mleko 3,2% | 200g
  • Masło | 30g
  • Mąka | 30g
     

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy