Kabanosy w cieście francuskim

trudny 30 min 4 porcje

Składniki

Składniki na kabanosy zawijane w cieście francuskim

Kabanosy zawijane w cieście francuskim to wyjątkowe danie, które można zrobić z praktycznie każdych składników. W zależności od upodobań ich liczba może być różna — od podstawowych, a zarazem minimalnych 3, aż po sporo więcej. Co potrzebujesz do przyrządzenia kabanosów w cieście francuskim z serem i warzywami?

  • ulubione kabanosy Nasze Polskie od Duda.pl — sprawdzą się wieprzowe, wieprzowo-drobiowe, ale też serowe, z boczkiem czy z ostrą papryką,
  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego,
  • ser żółty w plastrach,
  • szparagi/papryka/pieczarki,
  • sos pomidorowy,
  • 1 jajko,
  • sezam/czarnuszka,
  • sól,
  • pieprz.

Ilości wskazanych składników do wykonania kabanosów zawijanych w cieście francuskim musisz dopasować do liczby przekąsek, jaką chcesz wykonać i sposobu, w jaki kabanosy zostaną zawinięte w ciasto francuskie. Możliwości jest wiele, a efekt końcowy jest uzależniony od celu, w jakim wykonujesz przekąskę z ciasta francuskiego i kabanosów.

Opis dania

Kabanosy w cieście francuskim — kiedy warto wykonać?

Kabanosy w cieście francuskim to świetna propozycja dla osób, które nagle potrzebują smacznej i szybkiej w wykonaniu przekąski, z różnymi składnikami, dostępnymi w lodówce. To właśnie dzięki temu, że kabanosy i ciasto francuskie doskonale łącza się z różnego rodzaju serami — zarówno żółtymi typu gouda, jak i białymi w postaci np. kulek mozzarelli można z nich w kilka chwil wyczarować niepowtarzalne danie. W zależności od wybranej postaci, kabanosy w cieście francuskim z serem mogą być także wzbogacone o różnego rodzaju warzywa. Stworzenie kieszonek również nie jest skomplikowane, a pozwala zwiększyć atrakcyjność dania. 

Kabanosy w cieśnie francuskim z serem i warzywami to świetna propozycja zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się więc jako przekąska w pracy, szkole, ale też podczas domówki. Chcąc urozmaicić ich smak, można nie tylko wybrać różnego rodzaju kabanosy, ale też zaserwować je ze smakowitymi dipami.

Sposób
przygotowania

Krok po kroku, czyli jak zrobić kabanosy z ciastem francuskim i dodatkami

Kabanosy w cieście francuskim możesz wykonać na kilka sposobów. Najprostszym z popularnych wariantów są kabanosy zawijane w paseczki z ciasta francuskiego. Jak je zrobić?

  1. Schłodzone ciasto francuskie pokrój na 1,5 - 2 cm paseczki.
  2. Wybierz ulubione kabanosy — możesz wybrać tradycyjne od Duda.pl bądź np. myśliwskie, nieco grubsze,
  3. Przygotowane kabanosy owiń wcześniej pociętym ciastem francuskim po całej długości, z zachowaniem odstępów pomiędzy kolejnymi warstwami — zrób tzw. spiralę,
  4. Teraz tylko posmaruj całość roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Jeśli chcesz wykonać kabanosy w cieście francuskim z warzywami, to świetną propozycją są kieszonki. Przygotowanie jest równie proste, aczkolwiek zajmuje kilka minut więcej.

  1. Schłodzone ciasto francuskie pokrój na 6-8 równych kawałków — w zależności od tego, jakiej wielkości przekąskę chcesz uzyskać,
  2. Na pokrojone ciasto poł&oazcute;ż wybrane warzywa — pieczarki, paprykę, kukurydzę czy szparagi, następnie ser żółty i kabanosy,
  3. Złącz dwa przeciwległe rogi ciasta francuskiego, tworząc tzw. “kopertę”,
  4. Tak przygotowane kabanosy z ciastem francuskim, serem i warzywami posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami, a następnie włóż do piekarnika na 180-200 stopni Celsjusza, na około 15 minut.

Smaczne i proste dipy do przekąski z ciasta francuskiego i kabanosów

Przystawki z kabanosem w postaci kabanosów w cieście świetnie smakują same, jednak różnorodne dipy pozwalają podkręcić ich smak. Jeśli jesteś fanem łagodnych smaków — nie musisz się obawiać. Dipy do kabanosów z ciastem francuskim możesz wykonać w wersji łagodnej bądź też pikantnej. Klasycznym dodatkiem do ciasta francuskiego z kabanosami jest oczywiście ketchup bądź też sos pomidorowy, jednak możliwości jest znacznie więcej.

Dobrym dipem do kabanosów w cieście jest sos czosnkowy, który wykonasz z:

  • jogurtu naturalnego,
  • czosnku suszonego,
  • soli,
  • i pieprzu.

Ciekawym sosem do kabanosów zapiekanych z serem w cieście francuskim jest też dip z:

  • majonezu,
  • ketchupu,
  • musztardy,
  • soli,
  • pieprzu,
  • ostrej papryki.

Ilości składników poszczególnych sosów musisz dopasować jednakowo do wielkości dipu, jaki planujesz przyrządzić, ale też własnych upodobań smakowych.

Składniki

Składniki na kabanosy zawijane w cieście francuskim

Kabanosy zawijane w cieście francuskim to wyjątkowe danie, które można zrobić z praktycznie każdych składników. W zależności od upodobań ich liczba może być różna — od podstawowych, a zarazem minimalnych 3, aż po sporo więcej. Co potrzebujesz do przyrządzenia kabanosów w cieście francuskim z serem i warzywami?

  • ulubione kabanosy Nasze Polskie od Duda.pl — sprawdzą się wieprzowe, wieprzowo-drobiowe, ale też serowe, z boczkiem czy z ostrą papryką,
  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego,
  • ser żółty w plastrach,
  • szparagi/papryka/pieczarki,
  • sos pomidorowy,
  • 1 jajko,
  • sezam/czarnuszka,
  • sól,
  • pieprz.

Ilości wskazanych składników do wykonania kabanosów zawijanych w cieście francuskim musisz dopasować do liczby przekąsek, jaką chcesz wykonać i sposobu, w jaki kabanosy zostaną zawinięte w ciasto francuskie. Możliwości jest wiele, a efekt końcowy jest uzależniony od celu, w jakim wykonujesz przekąskę z ciasta francuskiego i kabanosów.

Polecane
produkty

Kabanosy Wieprzowe 95g

Kabanosy Pikantne 95g

Kabanosy Drobiowo-Wieprzowe 95g

Kabanosy swojski boczek 95g

Kabanosy z Serem 95g

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy