Kapuśniak z kiełbasą

łatwy 120 minut 8

Składniki

Składniki na kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą, to zupa, która wypełni Wasze domy aromatem tradycyjnej polskiej kuchni. Śmiało można powiedzieć, że kapuśniak, z dodatkiem pysznej kiełbasy, to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Poniżej prezentujemy listę składników niezbędnych do przygotowania kapuśniaku z kiełbasą i warzywami.

  • ok. 700 g kapusty kiszonej, o wyrazistym smaku i odpowiedniej kwasowości,
  • ok. 300 g kiełbasy — podwawelskiej bądź myśliwskiej od Duda.pl, 
  • 3-4 sztuki marchwi,
  • 2 sztuki cebuli,
  • 3-4 sztuki ziemniaków,
  • 2 sztuki liścia laurowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Do kapuśniaku możesz użyć również swoje ulubione przyprawy — pamiętaj, że sposób doprawienia warto dopasować do własnych upodobań smakowych.

Opis dania

Kapuśniak z kiełbasą

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad, to dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na kapuśniak z kiełbasą. To niezwykle aromatyczne danie, które nie tylko rozgrzeje Was, ale także dostarczy organizmowi intensywnego smaku i cennych witamin. Kapuśniak z kiełbasą to jedna z tych potraw, które idealnie łączą w sobie tradycję, prostotę i pełnię smaku.

Kapuśniak, znany również jako kwaśnica, to klasyk polskiej kuchni, a dodatek aromatycznej kiełbasy nadaje mu wyjątkowego charakteru. Warzywa używane w kapuśniaku dostarczają antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie, przyczyniając się do ochrony przed chorobami przewlekłymi. Danie to ma więc nie tylko wyjątkowy smak, ale też pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, jak go zrobić!

Sposób
przygotowania

Sposób przygotowania kapuśniaku z kiełbasą i warzywami

Zupa z kapusty kiszonej i kiełbasy wędzonej to jedna z prostszych w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczna. Poniżej prezentujemy sposób przygotowania zupy.

  1. Kapustę kiszoną drobno poszatkuj.
  2. Kiełbasę pokrój w plastry.
  3. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plastry.
  4. Cebulę posiekaj drobno.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  6. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny.
  7. Podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się złociste.
  8. Dodaj kiełbasę i podsmaż przez kilka minut, aż nabierze lekkiego rumienienia.
  9. Wsyp kapustę, marchew, ziemniaki do garnka. Całość mieszaj przez kilka minut, aby składniki się połączyły.
  10. Wlej do garnka wodę tak, aby przykryła składniki.
  11. Dodaj liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
  12. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
  13. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie (około 30-40 minut).
  14. Sprawdź, czy potrawa jest dobrze doprawiona, dodaj ewentualnie więcej soli i pieprzu według własnych upodobań.

Gotowe! Teraz możecie cieszyć się aromatem i smakiem tradycyjnego kapuśniaka z kiełbasą. Smacznego!

Z czym podawać kapuśniak z kiełbasą?

Kapuśniak z kiełbasą świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, które mogą urozmaicić smak potrawy. Najczęściej podaje się jednak kapuśniak z kiełbasą z kawałkiem chrupiącego chleba wiejskiego bądź razowego. Doskonale zwiększa on sytość dania, ale też łagodzi nieco smak kwaśnej kapusty.

Składniki

Składniki na kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą, to zupa, która wypełni Wasze domy aromatem tradycyjnej polskiej kuchni. Śmiało można powiedzieć, że kapuśniak, z dodatkiem pysznej kiełbasy, to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Poniżej prezentujemy listę składników niezbędnych do przygotowania kapuśniaku z kiełbasą i warzywami.

  • ok. 700 g kapusty kiszonej, o wyrazistym smaku i odpowiedniej kwasowości,
  • ok. 300 g kiełbasy — podwawelskiej bądź myśliwskiej od Duda.pl, 
  • 3-4 sztuki marchwi,
  • 2 sztuki cebuli,
  • 3-4 sztuki ziemniaków,
  • 2 sztuki liścia laurowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Do kapuśniaku możesz użyć również swoje ulubione przyprawy — pamiętaj, że sposób doprawienia warto dopasować do własnych upodobań smakowych.

Polecane
produkty

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

Kiełbasa podwawelska

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy