Kartacze z mięsem

łatwy 60 minut 3

Składniki

  • Ziemniaki |1,5 kg
  • Mięso mielone | 500 gram
  • Mąka ziemniaczana | 150 gram
  • Jajka | 3 szt.
  • Cebula duża | 1 szt.
  •  Majeranek, papryka słodka
  • Sól, pieprz 

Opis dania

Kartacze lub jak czasami słyszymy cepeliny. Są to duże kluski z mięsnym nadzieniem, które goszczą  na naszych stołach od pokoleń. Ziemianki i mięso mielone to podstawa do przygotowania tej potrawy. Jak za chwilę zobaczycie jej przygotowanie zajmie nam trochę czasu, ale naprawdę warto go poświęcić. 

Sposób
przygotowania

Umyte i obrane ziemniaki dzielimy na dwie równe części, pierwszą z nich gotujemy, a następnie przeciskamy przez praskę, drugą należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną masę owijamy ściereczką lub gazą i dokładnie wyciskamy wodę. Odstawiamy wodę z ziemniaków i czekamy, aż wytrąci się z niej skrobia. Wodę ostrożnie wylewamy.

Łączymy obydwa rodzaje ziemniaków ze skrobią, 2 jajkami, szczyptą soli, pieprzu i mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy ją do mięsa wraz z jajkiem, majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Całość należy wymieszać. 

Z kawałków ciasta formujemy płaskie, ale dość grube placki. Na ich środek nakładamy porcje mięsnego farszu i zawijamy tak, by cały był w nim schowany. Kartacze należy gotować partiami w osolonym wrzątku na niedużym ogniu. Czas gotowania licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię to około 4 - 5 minut. Najlepiej smakują podawane ze smażoną cebulką i boczkiem. 

Składniki

  • Ziemniaki |1,5 kg
  • Mięso mielone | 500 gram
  • Mąka ziemniaczana | 150 gram
  • Jajka | 3 szt.
  • Cebula duża | 1 szt.
  •  Majeranek, papryka słodka
  • Sól, pieprz 

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy