Kaszanka z pure’e i cebulką

łatwy 40 minut 4

Składniki

  • Kaszanka Duda | 1 op.
  • Cebula | 1 szt.
  • Boczek | 100 gram
  • Masło | 50 gram
  • Ziemniaki | 400 gram
     

Opis dania

Kaszanka z puree i cebulką to smakowite danie, w którym tradycyjna kaszanka jest serwowana z delikatnym puree z ziemniaków i aromatyczną cebulką. Puree z ziemniaków stanowi delikatną bazę, która równoważy bogactwo smaku kaszanki, tworząc zbalansowane połączenie. Cebulka, drobno posiekana i podsmażona, dodaje potrawie pikantnej nuty oraz chrupiącej tekstury. To danie, będące połączeniem tradycji i prostoty, doskonale nadaje się na obiad lub kolację.
 

Sposób
przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej powoli smażymy. Na koniec dodajemy masło.

Kaszankę obieramy ze skórki i podsmażamy na patelni. W między czasie ziemniaki ubijamy na puree i dodajemy do niego cebulkę z boczkiem. Całość dokładnie mieszamy.

Podsmażoną kaszankę podajemy z puree. Całość można dodatkowo posypać posiekaną pietruszką. 

Składniki

  • Kaszanka Duda | 1 op.
  • Cebula | 1 szt.
  • Boczek | 100 gram
  • Masło | 50 gram
  • Ziemniaki | 400 gram
     

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy