Kaszanka z pure’e i cebulką
Składniki
- Kaszanka Duda | 1 op.
- Cebula | 1 szt.
- Boczek | 100 gram
- Masło | 50 gram
- Ziemniaki | 400 gram
Opis dania
Kaszanka z puree i cebulką to smakowite danie, w którym tradycyjna kaszanka jest serwowana z delikatnym puree z ziemniaków i aromatyczną cebulką. Puree z ziemniaków stanowi delikatną bazę, która równoważy bogactwo smaku kaszanki, tworząc zbalansowane połączenie. Cebulka, drobno posiekana i podsmażona, dodaje potrawie pikantnej nuty oraz chrupiącej tekstury. To danie, będące połączeniem tradycji i prostoty, doskonale nadaje się na obiad lub kolację.
Sposób
przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej powoli smażymy. Na koniec dodajemy masło.
Kaszankę obieramy ze skórki i podsmażamy na patelni. W między czasie ziemniaki ubijamy na puree i dodajemy do niego cebulkę z boczkiem. Całość dokładnie mieszamy.
Podsmażoną kaszankę podajemy z puree. Całość można dodatkowo posypać posiekaną pietruszką.
Składniki
- Kaszanka Duda | 1 op.
- Cebula | 1 szt.
- Boczek | 100 gram
- Masło | 50 gram
- Ziemniaki | 400 gram