Kaszotto z kiełbasą drobiową, włoszczyzną i wędzoną śliwką
Składniki
- 150 g delikatnej kiełbasy z filetem kurczaka
- 100ml białego wina
- 200 g kaszy orkiszowej
- ½ pęczka włoszczyzny – tarte na grubych oczkach
- 100 g liści jarmużu
- 30g wędzonych śliwek
- 100 g brukselki
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
- Ok 1l bulionu
- Drobno tarty ser dojrzewający
Opis dania
Kaszotto z kiełbasą drobiową, włoszczyzną i wędzoną śliwką to wykwintne danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Pyszna kiełbasa drobiowa to doskonałe źródło białka niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek a obecność włoszczyzny wzbogaca danie o różnorodne witaminy i minerały. Dodatek wędzonej śliwki nadaje danu wyjątkowy smak i aromat, tworząc harmonijną kompozycję z kiełbasą i włoszczyzną. Kombinacja kiełbasy drobiowej, włoszczyzny i wędzonej śliwki daje szeroki zakres smakowy, co sprawia, że danie to zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Sposób
przygotowania
Warzywa umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Brukselkę umyć, podzielić na połówki. Jarmuż umyć i poszarpać. W rondlu skarmelizować pokrojoną kiełbasę drobiową i odłożyć do miseczki. W tym samym rondlu krótko podsmażyć tarte warzywa, kaszę i białe wino. Kiedy wino odparuje wypełnić bulionem, dodać wędzoną śliwkę i wolno gotować mieszając. Kiedy kasza połowicznie zmięknie dodać przygotowaną kiełbasę, brukselkę i jarmuż. Finalnie doprawić danie do smaku. Podać z tartym serem.
Zobacz Video:
Składniki
- 150 g delikatnej kiełbasy z filetem kurczaka
- 100ml białego wina
- 200 g kaszy orkiszowej
- ½ pęczka włoszczyzny – tarte na grubych oczkach
- 100 g liści jarmużu
- 30g wędzonych śliwek
- 100 g brukselki
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
- Ok 1l bulionu
- Drobno tarty ser dojrzewający