Kiełbasa beskidzka grillowana slow low w dymie jabłkowym, na bułce maślanej z konfiturą z czerwonej cebuli z boczkiem

trudny 90 min. 4

Składniki

  • Kiełbasa Beskidzka Duda
  • Bataty | 500g

Bułki

  • Mąka | 1,3 kg
  • Mleko | 400 ml
  • Woda | 400 ml
  • Cukier | 2 łyżeczki
  • Drożdże | 28 g
  • Masło | 4 łyżki
  • Sól | 1 łyżeczka
  • Jajko do posmarowania
  • Sezam

Dżem z boczku

  • Boczek | 250g
  • Czerwone cebule | 4szt.
  • Czosnek | 6 ząbków
  • Brązowy cukier | ¼ szklanki
  • Syrop klonowy | 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny | ¼ szklanki
  • Chilli
  • Sól
  • Pieprz

Piklowana cebulka:

  • Czerwona cebula | 250g
  • Woda | 500 ml
  • Ocet | 150 ml
  • Gwiazdki anyżu | 4 szt.
  • Syrop klonowy | 2 łyżki
  • Cynamon | 2 laski
  • Cukier | 150g
     

Opis dania

Grillowanie kiełbasy beskidzkiej w dymie jabłkowym na niskiej temperaturze to doskonały sposób na wzbogacenie smaku tego tradycyjnego dania. Dym jabłkowy dodaje delikatnej, owocowej nuty, która doskonale komponuje się z intensywnym smakiem kiełbasy beskidzkiej. Możesz również spróbować dodać do dymu jabłkowego trochę świeżych ziół lub przypraw, aby podkreślić smak jeszcze bardziej. 

Sposób
przygotowania

Kiełbasę grillujemy w dymie jabłkowym.

Bułki: W misce mieszamy drożdże z letnią wodą. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie chwilę wyrabiamy i dzielimy na porcje nieco mniejsze niż docelowe bułki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy na dobrze rozgrzanym kamieniu do pieczenia pieczywa w 200 C przez 15 minut.

Konfitura z cebuli: Na rozgrzanym woku podsmażamy boczek, aż się skarmelizuje. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. 10 minut później dodajemy czosnek i wszystko razem podsmażamy jeszcze chwilę. Dosypujemy cukier brązowy i czekamy aż stanie się płynny. Na koniec wlewamy syrop klonowy, ocet balsamiczny i dodajemy chilli. Redukujemy, aż konfitura zrobi się gęsta. Sprawdzamy smak i dodajemy cukru lub octu jeśli jest taka potrzeba. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Cebula piklowana: Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cebulę i odstawiamy.

Sos musztardowy: Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy whisky, musztardę, szczypior i doprawiamy do smaku.

Bataty pieczemy. Doprawiamy do smaku ziołami i solą.

Składniki

  • Kiełbasa Beskidzka Duda
  • Bataty | 500g

Bułki

  • Mąka | 1,3 kg
  • Mleko | 400 ml
  • Woda | 400 ml
  • Cukier | 2 łyżeczki
  • Drożdże | 28 g
  • Masło | 4 łyżki
  • Sól | 1 łyżeczka
  • Jajko do posmarowania
  • Sezam

Dżem z boczku

  • Boczek | 250g
  • Czerwone cebule | 4szt.
  • Czosnek | 6 ząbków
  • Brązowy cukier | ¼ szklanki
  • Syrop klonowy | 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny | ¼ szklanki
  • Chilli
  • Sól
  • Pieprz

Piklowana cebulka:

  • Czerwona cebula | 250g
  • Woda | 500 ml
  • Ocet | 150 ml
  • Gwiazdki anyżu | 4 szt.
  • Syrop klonowy | 2 łyżki
  • Cynamon | 2 laski
  • Cukier | 150g
     

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy