Kiełbasa beskidzka grillowana slow low w dymie jabłkowym, na bułce maślanej z konfiturą z czerwonej cebuli z boczkiem
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda
- Bataty | 500g
Bułki
- Mąka | 1,3 kg
- Mleko | 400 ml
- Woda | 400 ml
- Cukier | 2 łyżeczki
- Drożdże | 28 g
- Masło | 4 łyżki
- Sól | 1 łyżeczka
- Jajko do posmarowania
- Sezam
Dżem z boczku
- Boczek | 250g
- Czerwone cebule | 4szt.
- Czosnek | 6 ząbków
- Brązowy cukier | ¼ szklanki
- Syrop klonowy | 2 łyżki
- Ocet balsamiczny | ¼ szklanki
- Chilli
- Sól
- Pieprz
Piklowana cebulka:
- Czerwona cebula | 250g
- Woda | 500 ml
- Ocet | 150 ml
- Gwiazdki anyżu | 4 szt.
- Syrop klonowy | 2 łyżki
- Cynamon | 2 laski
- Cukier | 150g
Opis dania
Grillowanie kiełbasy beskidzkiej w dymie jabłkowym na niskiej temperaturze to doskonały sposób na wzbogacenie smaku tego tradycyjnego dania. Dym jabłkowy dodaje delikatnej, owocowej nuty, która doskonale komponuje się z intensywnym smakiem kiełbasy beskidzkiej. Możesz również spróbować dodać do dymu jabłkowego trochę świeżych ziół lub przypraw, aby podkreślić smak jeszcze bardziej.
Sposób
przygotowania
Kiełbasę grillujemy w dymie jabłkowym.
Bułki: W misce mieszamy drożdże z letnią wodą. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie chwilę wyrabiamy i dzielimy na porcje nieco mniejsze niż docelowe bułki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy na dobrze rozgrzanym kamieniu do pieczenia pieczywa w 200 C przez 15 minut.
Konfitura z cebuli: Na rozgrzanym woku podsmażamy boczek, aż się skarmelizuje. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. 10 minut później dodajemy czosnek i wszystko razem podsmażamy jeszcze chwilę. Dosypujemy cukier brązowy i czekamy aż stanie się płynny. Na koniec wlewamy syrop klonowy, ocet balsamiczny i dodajemy chilli. Redukujemy, aż konfitura zrobi się gęsta. Sprawdzamy smak i dodajemy cukru lub octu jeśli jest taka potrzeba. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Cebula piklowana: Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cebulę i odstawiamy.
Sos musztardowy: Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy whisky, musztardę, szczypior i doprawiamy do smaku.
Bataty pieczemy. Doprawiamy do smaku ziołami i solą.
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda
- Bataty | 500g
Bułki
- Mąka | 1,3 kg
- Mleko | 400 ml
- Woda | 400 ml
- Cukier | 2 łyżeczki
- Drożdże | 28 g
- Masło | 4 łyżki
- Sól | 1 łyżeczka
- Jajko do posmarowania
- Sezam
Dżem z boczku
- Boczek | 250g
- Czerwone cebule | 4szt.
- Czosnek | 6 ząbków
- Brązowy cukier | ¼ szklanki
- Syrop klonowy | 2 łyżki
- Ocet balsamiczny | ¼ szklanki
- Chilli
- Sól
- Pieprz
Piklowana cebulka:
- Czerwona cebula | 250g
- Woda | 500 ml
- Ocet | 150 ml
- Gwiazdki anyżu | 4 szt.
- Syrop klonowy | 2 łyżki
- Cynamon | 2 laski
- Cukier | 150g