Kiełbasa biała zapiekana w cieście z cebulą

łatwy 120 minut 3

Składniki

  • Kiełbasa biała surowa | 1 op.
  • Cebula | 400 gram
  • Mąka pszenna | 300 gram
  • Woda | 150 mililitrów
  • Cukier | ½ łyżeczki
  • Sól | ½ łyżeczki
  • Olej | 25 mililitrów
  • Drożdże piwne | 2 gramy
  • Masło | 50 gram
  • Jajko | 1 szt.
  • Tymianek/ sól/ pieprz

Opis dania

Kiełbasa biała zapiekana w cieście z cebulą to danie, w którym kiełbasa biała jest otoczona delikatnym ciastem, zwykle francuskim lub drożdżowym, wzbogaconym o podsmażoną cebulę. Kiełbasa i cebula są często lekko podsmażane przed umieszczeniem ich w cieście, co dodaje głębokiego smaku potrawie. Całość jest następnie pieczona, aż ciasto stanie się złocisto-brązowe i chrupiące. Potrawa ta jest popularna jako danie główne lub przekąska, często podawane na obiad lub przyjęcia.

Sposób
przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, wodę i zarabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W tym czasie przesmażamy na patelni pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula będzie już lekko rumiana dodajemy kiełbasę i smażymy całość jeszcze przez kilka minut. 

Ciasto wykładamy z miski, rozwałkowujemy aż osiągnie około 1 cm grubości. Wykładamy na wierzchu cebulę i układamy kiełbaski, zawijamy, przekładamy na blachę i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik ustawiamy na 180°C . Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim roladę. Następnie posypujemy tymiankiem i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez około 25 minut. 

Składniki

  • Kiełbasa biała surowa | 1 op.
  • Cebula | 400 gram
  • Mąka pszenna | 300 gram
  • Woda | 150 mililitrów
  • Cukier | ½ łyżeczki
  • Sól | ½ łyżeczki
  • Olej | 25 mililitrów
  • Drożdże piwne | 2 gramy
  • Masło | 50 gram
  • Jajko | 1 szt.
  • Tymianek/ sól/ pieprz

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy