Kiełbasa w piwie na kapuście kiszonej
łatwy
30 min.
2
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 2 szt.
- Kapusta kiszona | 300g
- Piwo
- Cebula | 2 szt.
- Kminek
- Tymianek
- Pieprz
- Musztarda
- Bulion
Opis dania
„Kiełbasa w piwie na kapuście kiszonej" to tradycyjne polskie danie, które składa się z kiełbasy gotowanej w piwie i podsmażanej z kapustą kiszoną. Kiełbasa nabiera bogatego smaku z nutą słodyczy i lekkiej goryczki z piwa, podczas gdy kapusta kiszona dodaje wyrazistego, kwaśnego smaku.
Sposób
przygotowania
Pokrojoną cebulę dusimy na patelni do miękkości i złotego koloru.
Dolewamy piwo, dodajemy musztardę, kminek i tymianek. Do wrzącego wywaru wkładamy kiełbasy i dusimy.
Kiełbasy przekładamy na gorący ruszt, aby je zrumienić. Do cebuli dodajemy bulion i kiszoną kapustę. Zgrillowane kiełbasy nakładamy na ugotowaną kapustę z cebulą. Doprawiamy pieprzem.
Można podawać z puree ziemniaczanym.
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 2 szt.
- Kapusta kiszona | 300g
- Piwo
- Cebula | 2 szt.
- Kminek
- Tymianek
- Pieprz
- Musztarda
- Bulion