Kiełbaski beskidzkie w formie szaszłyka z sosem curry
łatwy
10
2 porcje
Składniki
- 2 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 6 szt pieczarek
- 1 papryka
- przyprawa do grilla
Sos:
- 100 ml oleju
- 5 g cukru
- 10 g curry w proszku
- łyżka musztardy
Opis dania
Łatwy w przygotowaniu, doskonale smakujący szaszłyk, który przygotujesz w 10 minut. Sos curry nadaje mu lekko egzotycznego smaku, tworząc uniwersalną kompozycję.
Sposób
przygotowania
Wszystkie warzywa umyć, kiełbasę, cukinię i cebulę pokroić na plastry, paprykę w kostkę 1,5cmx1,5cm, pieczarki na pół lub drobniej jeśli są duże. Na patyczki do szaszłyków nadziewać po kolei każdy ze składników. Posypać przyprawą i ugrillować.
Sos:
Do wąskiego (najlepiej takiego, do którego wejdzie tylko główka blendera) wysokiego naczynia wlać olej, dodać musztardę, cukier, curry i dokładnie zmiksować całość blenderem zaczynając od dołu naczynia. Ruch góra – dół powtarzać do momentu, aż sos stanie się gęsty .
Składniki
- 2 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 6 szt pieczarek
- 1 papryka
- przyprawa do grilla
Sos:
- 100 ml oleju
- 5 g cukru
- 10 g curry w proszku
- łyżka musztardy