Kiełbaski beskidzkie w formie szaszłyka z sosem curry
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 2 szt.
- Papryka | 1 szt.
- Cukinia | 1 szt.
- Czerwona cebula | 1 szt.
- Pieczarki | 6 szt.
- Przyprawa do grilla
Opis dania
Kiełbaski beskidzkie w formie szaszłyka z sosem curry to interesujące połączenie tradycyjnej kuchni beskidzkiej z egzotycznym smakiem kuchni azjatyckiej. Kiełbaski beskidzkie, charakteryzujące się intensywnym smakiem i aromatem, są krojone na kawałki i nadziewane na patyczki szaszłykowe. Następnie są grillowane lub pieczone, aby uzyskać chrupiącą i aromatyczną skórkę. Sos curry dodaje całości pikantnego i aromatycznego smaku, który doskonale komponuje się z intensywnością kiełbasek.
Sposób
przygotowania
Wszystkie warzywa umyć, kiełbasę, cukinię i cebulę pokroić na plastry, paprykę w kostkę 1,5cmx1,5cm, pieczarki na pół lub drobniej jeśli są duże.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać po kolei każdy ze składników. Posypać przyprawą i ugrillować.
Sos: Do wąskiego (najlepiej takiego, do którego wejdzie tylko główka blendera) wysokiego naczynia wlać olej, dodać musztardę, cukier, curry i dokładnie zmiksować całość blenderem zaczynając od dołu naczynia. Ruch góra – dół powtarzać do momentu, aż sos stanie się gęsty.
Składniki
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 2 szt.
- Papryka | 1 szt.
- Cukinia | 1 szt.
- Czerwona cebula | 1 szt.
- Pieczarki | 6 szt.
- Przyprawa do grilla