Kiełbaski beskidzkie w formie szaszłyka z sosem curry

łatwy 45 minut 2

Składniki

  • Kiełbasa Beskidzka Duda | 2 szt.
  • Papryka | 1 szt.
  • Cukinia | 1 szt.
  • Czerwona cebula | 1 szt.
  • Pieczarki | 6 szt.
  • Przyprawa do grilla

Opis dania

Kiełbaski beskidzkie w formie szaszłyka z sosem curry to interesujące połączenie tradycyjnej kuchni beskidzkiej z egzotycznym smakiem kuchni azjatyckiej. Kiełbaski beskidzkie, charakteryzujące się intensywnym smakiem i aromatem, są krojone na kawałki i nadziewane na patyczki szaszłykowe. Następnie są grillowane lub pieczone, aby uzyskać chrupiącą i aromatyczną skórkę. Sos curry dodaje całości pikantnego i aromatycznego smaku, który doskonale komponuje się z intensywnością kiełbasek. 

Sposób
przygotowania

Wszystkie warzywa umyć, kiełbasę, cukinię i cebulę pokroić na plastry, paprykę w kostkę 1,5cmx1,5cm, pieczarki na pół lub drobniej jeśli są duże.

Na patyczki do szaszłyków nadziewać po kolei każdy ze składników. Posypać przyprawą i ugrillować.

Sos: Do wąskiego (najlepiej takiego, do którego wejdzie tylko główka blendera) wysokiego naczynia wlać olej, dodać musztardę, cukier, curry i dokładnie zmiksować całość blenderem zaczynając od dołu naczynia. Ruch góra – dół powtarzać do momentu, aż sos stanie się gęsty.

Składniki

  • Kiełbasa Beskidzka Duda | 2 szt.
  • Papryka | 1 szt.
  • Cukinia | 1 szt.
  • Czerwona cebula | 1 szt.
  • Pieczarki | 6 szt.
  • Przyprawa do grilla

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy