Kopytka z kiełbaskami i warzywami z patelni
Składniki
- Pyszne kiełbaski białe z patelni | 1 op.
- Ziemniaki | 500g
- Mąka pszenna | 100g
- Jajko | 1szt.
- Papryka czerwona | 1 szt.
- Papryka żółta | 1 szt.
- Cukinia | 1 szt.
- Cebula czerwona | 1 szt.
- Pietruszka mały pęczek | 1 szt.
- Olej
- Zioła prowansalskie
- Sól/ pieprz
Opis dania
Kopytka z kiełbaskami i warzywami to syta i aromatyczna potrawa, w której łączymy klasyczne polskie smaki z nutą nowoczesności. Delikatne kopytka w połączeniu z soczystymi kawałkami kiełbasy i warzywami to danie, które idealnie nadaje się zarówno na obiad jak i ciepłą kolację.
Sposób
przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki już przestygną dodajemy mąkę i jajko, po czym łączymy składniki w jednolite ciasto. Wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formułujemy wałek o średnicy 2 cm i tniemy na małe kopytka. Wrzucamy je do wody i gotujemy partiami.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i pokrojone kiełbaski. Gdy już lekko się zrumienią to dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i chwilę jeszcze podsmażamy. Na koniec dodajemy kopytka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podsmażamy jeszcze chwilę.
Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną pietruszką.
Składniki
- Pyszne kiełbaski białe z patelni | 1 op.
- Ziemniaki | 500g
- Mąka pszenna | 100g
- Jajko | 1szt.
- Papryka czerwona | 1 szt.
- Papryka żółta | 1 szt.
- Cukinia | 1 szt.
- Cebula czerwona | 1 szt.
- Pietruszka mały pęczek | 1 szt.
- Olej
- Zioła prowansalskie
- Sól/ pieprz