
Koreczki z kabanosem i pieczarkami
Składniki
Z czego zrobić koreczki z kabanosem i pieczarkami?
Do przygotowania koreczków z kabanosem i pieczarkami, będziesz potrzebować oczywiście ulubionych kabanosów. W tym przypadku polecamy nie tylko wykorzystanie klasycznych tj. wieprzowych bądź drobiowo-wieprzowych, ale też tych z niepowtarzalnym smakiem. W ofercie Duda.pl znajdują się kabanosy Nasze Polskie:
- serowe,
- pikantne z ostrą papryką,
- suszone pomidory w ziołach,
- swojski boczek,
- myśliwskie.
Warianty smakowe nie tylko zmienią smak przekąski, ale też podkreślą smak dodatków wykorzystanych do przyrządzenia koreczków z kabanosem i warzywami.
Jeśli chodzi o warzywa i owoce, jakie potrzebujesz do przyrządzenia koreczków z kabanosów, to wśród nich powinny się znaleźć:
- mini pieczarki marynowane,
- papryka czerwona,
- mini ogórki konserwowe,
- oliwki czarne,
- pomidorki koktajlowe,
- winogron,
- figi.
Możesz także wykorzystać
- mini kulki mozarella,
- ser feta,
- ser pleśniowy.
Pamiętaj, że wskazane składniki są tylko przykładowymi i możesz dowolnie je zamieniać, dopasowując do upodobań smakowych swoich i swoich gości.
Opis dania
Koreczki z kabanosem i pieczarkami jako idealne koreczki imprezowe
Impreza bez przekąsek w postaci koreczków z kabanosem i warzywami? W wielu domach nie istnieje. To jedna z tych przekąsek, które można podawać na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Koreczki z kabanosem i pieczarkami to opcja, która doskonale smakuje na zimno, ale można się też pokusić o jej przygotowanie w wersji na ciepło. Bez względu na to, na jaki wariant się zdecydujecie — gwarantujemy, że każdy z nich przypadnie Wam i Waszym gościom do gustu. Aby nieco urozmaicić smak koreczków na imprezę z kabanosem, warto podawać je nie tylko w różnych wariantach, ale też z ciekawymi dodatkami w postaci sosów i dipów.
Tak ogromna ilość warzyw dostępnych w sklepach sprawia, że nikt nie będzie miał problemu z wykonaniem przepisu na koreczki z kabanosem. Szczególnie dlatego, że nawet jeśli, nie dostaniesz któregoś z warzyw — możesz go zamienić na inne. Co więcej, przygotowując koreczki z kabanosem i warzywami, możesz także przygotować wersję koreczków warzywnych, idealnych dla osób, które na co dzień nie spożywają mięsa.
Sposób
przygotowania
Krok po kroku, czyli zrób przystawki z kabanosa i warzyw
Przygotowanie przystawki z kabanosów i warzyw w postaci koreczków jest niezwykle proste i szybkie. Dzięki temu, że do ich wykonania używa się w większości świeżych składników i przygotowuje się je na zimno, możesz je przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu przyjścia gości. Przed rozpoczęciem “składania” koreczków, przygotuj poszczególne składniki.
- pieczarki marynowane i ogórki konserwowe odsącz z nadmiaru zalewy i pozwól im dokładnie się osuszyć,
- paprykę czerwoną pokrój w kostkę,
- kabanosy pokrój w koreczki o grubości koło 2-3 cm.
Poniżej prezentujemy trzy kombinacje koreczków z kabanosów, pieczarek i warzyw, które warto przyrządzić. W każdym koreczku powinno znajdować się maksymalnie 4-5 składników, tak by do ich połączenia wystarczająca była krótka wykałaczka. Jak komponować koreczki z kabanosem?
- Kabanos, mini kulka mozzarella, pomidorek koktajlowy, oliwka czarna.
- Kabanos, mini ogórek konserwowy, ser feta, mini pieczarka marynowana.
- Ser pleśniowy, winogron, oliwka czarna, figa.
Z czym podawać koreczki z kabanosem?
Koreczki z kabanosem i warzywami można podawać na wiele sposobów. Najpopularniejszych z nich to oczywiście sosy, które podkreślą smak wykorzystanych składników. Wśród najpopularniejszych sosów znajduje się oczywiście czosnkowy. Możesz go w kilka chwil przygotować:
- jogurt naturalny typu greckiego wymieszaj z 2 ząbkami przeciśniętego czosnku, solą i pieprzem. Możesz wykorzystać również czosnek suszony, zamiast świeżego.
Dobrym rozwiązaniem jest także sos na bazie octu balsamicznego. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- ½ łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę miodu, ½ wyciśniętej limonki, 1 łyżeczkę musztardy, sól i pieprz do smaku. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz i dip gotowy.
Poza dipami do koreczków z kabanosów i warzyw możesz podać je z pieczywem. Najlepszym rozwiązaniem będzie bagietka. Pokrój ją w niewielkie kromeczki, posmaruj masłem bądź masłem czosnkowym i umieść na kilka minut w piekarniku. Dzięki temu będą chrupiące i aromatyczne.
Składniki
Z czego zrobić koreczki z kabanosem i pieczarkami?
Do przygotowania koreczków z kabanosem i pieczarkami, będziesz potrzebować oczywiście ulubionych kabanosów. W tym przypadku polecamy nie tylko wykorzystanie klasycznych tj. wieprzowych bądź drobiowo-wieprzowych, ale też tych z niepowtarzalnym smakiem. W ofercie Duda.pl znajdują się kabanosy Nasze Polskie:
- serowe,
- pikantne z ostrą papryką,
- suszone pomidory w ziołach,
- swojski boczek,
- myśliwskie.
Warianty smakowe nie tylko zmienią smak przekąski, ale też podkreślą smak dodatków wykorzystanych do przyrządzenia koreczków z kabanosem i warzywami.
Jeśli chodzi o warzywa i owoce, jakie potrzebujesz do przyrządzenia koreczków z kabanosów, to wśród nich powinny się znaleźć:
- mini pieczarki marynowane,
- papryka czerwona,
- mini ogórki konserwowe,
- oliwki czarne,
- pomidorki koktajlowe,
- winogron,
- figi.
Możesz także wykorzystać
- mini kulki mozarella,
- ser feta,
- ser pleśniowy.
Pamiętaj, że wskazane składniki są tylko przykładowymi i możesz dowolnie je zamieniać, dopasowując do upodobań smakowych swoich i swoich gości.
Polecane
produkty

Kabanosy Pikantne 95g

Kabanosy swojski boczek 95g

Suszone Pomidory w Ziołach 95g

Kabanosy z Serem 95g
