Krokiety z kapustą i pysznymi kiełbaskami z piersią
Składniki
- Pyszne kiełbaski z piersią Duda | 150 gram
- Cebula | 1 sztuka
- Oliwa z oliwek | 1 łyżka
- Pieczarka | 200 gram
- Sól | 1 szczypta
- Kapusta kwaszona | 200 g
- Bułka tarta | 2 łyżki
- Jajko | 3 sztuki
- Mleko | 500 ml
- Olej | 25 ml
- Mąka pszenna | 250 gram
- Sól / Pieprz | do smaku
- Ziele angielskie /Liść laurowy | do smaku
Opis dania
Krokiety z kapustą i pysznymi kiełbaskami z piersią to połączenie chrupiącego ciasta w panierce z delikatnym wnętrzem, gdzie aromatyczna kapusta spotyka się z delikatnym smakiem drobiowych kiełbasek z piersią. Kapusta, bogata w witaminy i błonnik, dostarcza niezbędnych składników odżywczych, podczas gdy pyszne kiełbaski z piersią stanowią źródło białka o niskiej zawartości tłuszczu. Nasze krokiety to danie, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem, ale również kryje w sobie bogactwo wartości odżywczych. Smacznego!
Sposób
przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy pokrojone w drobne kawałki pyszne kiełbaski z piersią, smażymy przez około 5 minut i dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Następnie wsypujemy do garnka pokrojoną kapustkę kiszoną, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją i łączymy z przesmażonymi kiełbaskami z pieczarkami. W tym czasie przygotowujemy ciasto na krokiety mieszając w misce mąkę, jedno jajko, mleko i szczyptę soli. Gdy masa będzie jednolita przystępujemy do smażenia ciasta. Odrobinę oleju wlewamy na patelnię i przecieramy ją ręcznikiem papierowym. Wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy ciasto i panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!
Składniki
- Pyszne kiełbaski z piersią Duda | 150 gram
- Cebula | 1 sztuka
- Oliwa z oliwek | 1 łyżka
- Pieczarka | 200 gram
- Sól | 1 szczypta
- Kapusta kwaszona | 200 g
- Bułka tarta | 2 łyżki
- Jajko | 3 sztuki
- Mleko | 500 ml
- Olej | 25 ml
- Mąka pszenna | 250 gram
- Sól / Pieprz | do smaku
- Ziele angielskie /Liść laurowy | do smaku