Krokiety z kapustą i pysznymi kiełbaskami z piersią

łatwy 90 6

Składniki

  • Pyszne kiełbaski z piersią Duda | 150 gram
  • Cebula  | 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek | 1 łyżka
  • Pieczarka | 200 gram
  • Sól | 1 szczypta
  • Kapusta kwaszona | 200 g
  • Bułka tarta | 2 łyżki
  • Jajko | 3 sztuki
  • Mleko | 500 ml
  • Olej | 25 ml  
  • Mąka pszenna | 250 gram
  • Sól / Pieprz | do smaku 
  • Ziele angielskie /Liść laurowy | do smaku

Opis dania

Krokiety z kapustą i pysznymi kiełbaskami z piersią to połączenie chrupiącego ciasta w panierce z delikatnym wnętrzem, gdzie aromatyczna kapusta spotyka się z delikatnym smakiem drobiowych kiełbasek z piersią. Kapusta, bogata w witaminy i błonnik, dostarcza niezbędnych składników odżywczych, podczas gdy pyszne kiełbaski z piersią stanowią źródło białka o niskiej zawartości tłuszczu. Nasze krokiety to danie, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem, ale również kryje w sobie bogactwo wartości odżywczych. Smacznego!

Sposób
przygotowania

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy pokrojone w drobne kawałki pyszne kiełbaski z piersią, smażymy przez około 5 minut i  dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Następnie wsypujemy do garnka pokrojoną kapustkę kiszoną, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją i łączymy z przesmażonymi kiełbaskami z pieczarkami. W tym czasie przygotowujemy ciasto na krokiety mieszając  w misce mąkę, jedno jajko, mleko i szczyptę soli. Gdy masa będzie jednolita przystępujemy do smażenia ciasta.  Odrobinę oleju wlewamy na patelnię i przecieramy ją ręcznikiem papierowym. Wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy ciasto i panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.  Tak przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!

Składniki

  • Pyszne kiełbaski z piersią Duda | 150 gram
  • Cebula  | 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek | 1 łyżka
  • Pieczarka | 200 gram
  • Sól | 1 szczypta
  • Kapusta kwaszona | 200 g
  • Bułka tarta | 2 łyżki
  • Jajko | 3 sztuki
  • Mleko | 500 ml
  • Olej | 25 ml  
  • Mąka pszenna | 250 gram
  • Sól / Pieprz | do smaku 
  • Ziele angielskie /Liść laurowy | do smaku

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy