Kurczak zapiekany ze szpinakiem i szynkową
Składniki
- Szynkowa z kurczaka Duda | 1 opakowanie
- Mięso z uda kurczaka | 500 gram
- Szpinak mrożony | 400 gram
- Mozzarella | 1 kulka
- Czosnek | 2 ząbki
- Cebula | 1 szt.
- Oliwa z oliwek
- Gałka muszkatołowa
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
- Kurkuma
- Sól/ pieprz
Opis dania
Połączenie soczystego kurczaka, aromatycznego szpinaku i szynkowej z kurczaka daje nam niesamowicie pożywne i atrakcyjne smakowo danie. Doskonale smakuje w połączeniu z dodatkiem ryżu, ziemniaków oraz sałatkami.
Sposób
przygotowania
Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy delikatnie pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy szpinak i szynkową z kurczaka pokrojoną w paski. Gdy całość będzie już dobrze podsmażona to przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Mięso z nogi lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką a następnie podsmażamy na patelni.
Podsmażonego kurczaka przekładamy na blachę do pieczenia, a na każdy kawałek układamy podsmażony szpinak i przykrywamy plastrem mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki
- Szynkowa z kurczaka Duda | 1 opakowanie
- Mięso z uda kurczaka | 500 gram
- Szpinak mrożony | 400 gram
- Mozzarella | 1 kulka
- Czosnek | 2 ząbki
- Cebula | 1 szt.
- Oliwa z oliwek
- Gałka muszkatołowa
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
- Kurkuma
- Sól/ pieprz