Kwasówka z kiełbasą jałowcową
Składniki
- Kiełbasa jałowcowa Duda | 1 op.
- Kapusta kiszona | 1 kg
- Woda | 1 litr
- Dowolne suszone grzyby | 40g
- Olej | 1 łyżka
- Kasza jęczmienna
- Sól
Opis dania
Kwasówka z kiełbasą jałowcową to tradycyjne danie kuchni polskiej, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Składa się głównie z kwasu z kiszonej kapusty, kiełbasy jałowcowej oraz opcjonalnie ziemniaków, marchwi czy cebuli. Danie to jest często spożywane w okresie zimowym, gdyż doskonale rozgrzewa i dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Sposób
przygotowania
Grzyby zalewamy na noc zimną wodą.
Z 1 kg kapusty odbieramy garść i wkładamy ją do małego garnka. Z reszty kapusty do garnka wyciskamy kwas. Kapustę, która nam została zalewamy gorącą wodą – można wykorzystać ją do innego dania. Kapustę i kwas w garnku gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Możemy dolać trochę wody gdyby nasza kapusta miała mało kwasu.
Do dużego garnka wlewamy 1 litr wody i wsypujemy kaszę jęczmienną. Podgrzewany do momentu, aż woda będzie się gotować. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły całą noc. Gotujemy do momentu, aż kasza będzie miękka.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kiełbasę Jałowcową kroimy w plasterki i krótko podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy kasza będzie miękka do zupy wlewamy kwas wraz z kapustą i dodajemy podsmażoną jałowcową. Całość gotujemy przez minutę.
Można doprawić solą do smaku.
Składniki
- Kiełbasa jałowcowa Duda | 1 op.
- Kapusta kiszona | 1 kg
- Woda | 1 litr
- Dowolne suszone grzyby | 40g
- Olej | 1 łyżka
- Kasza jęczmienna
- Sól