Kwasówka z kiełbasą jałowcową

łatwy 75 min. 6

Składniki

  • Kiełbasa jałowcowa Duda | 1 op.
  • Kapusta kiszona | 1 kg
  • Woda | 1 litr
  • Dowolne suszone grzyby | 40g
  • Olej | 1 łyżka
  • Kasza jęczmienna
  • Sól

Opis dania

Kwasówka z kiełbasą jałowcową to tradycyjne danie kuchni polskiej, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Składa się głównie z kwasu z kiszonej kapusty, kiełbasy jałowcowej oraz opcjonalnie ziemniaków, marchwi czy cebuli. Danie to jest często spożywane w okresie zimowym, gdyż doskonale rozgrzewa i dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

Sposób
przygotowania

Grzyby zalewamy na noc zimną wodą.

Z 1 kg kapusty odbieramy garść i wkładamy ją do małego garnka. Z reszty kapusty do garnka wyciskamy kwas. Kapustę, która nam została zalewamy gorącą wodą – można wykorzystać ją do innego dania. Kapustę i kwas w garnku gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Możemy dolać trochę wody gdyby nasza kapusta miała mało kwasu.

Do dużego garnka wlewamy 1 litr wody i wsypujemy kaszę jęczmienną. Podgrzewany do momentu, aż woda będzie się gotować. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły całą noc. Gotujemy do momentu, aż kasza będzie miękka. 

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kiełbasę Jałowcową kroimy w plasterki i krótko podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy kasza będzie miękka do zupy wlewamy kwas wraz z kapustą i dodajemy podsmażoną jałowcową. Całość gotujemy przez minutę. 

Można doprawić solą do smaku.

Składniki

  • Kiełbasa jałowcowa Duda | 1 op.
  • Kapusta kiszona | 1 kg
  • Woda | 1 litr
  • Dowolne suszone grzyby | 40g
  • Olej | 1 łyżka
  • Kasza jęczmienna
  • Sól

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy