Leczo węgierskie na ostro z kiełbasą

średni 65 minut 4

Składniki

Składniki na węgierskie leczo w wersji na ostro

Leczo to proste danie, które przywędrowało do nas z malowniczych Węgier, oferując nam kulinarną podróż w świat intensywnych smaków. To jedno z tych dań, które powstało z użyciem dostępnych składników – warzyw i kiełbasy. Poniżej prezentujemy listę składników niezbędnych do jego przygotowania:

  • około 300 g kiełbasy podwawelskiej bądź beskidzkiej od Duda.pl, pokrojonej w plastry,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula, posiekana,
  • 2 papryki czerwone, pokrojone w paski,
  • 2 papryki żółte, pokrojone w paski,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 3 ząbki czosnku, posiekane,
  • 500 g pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 1 łyżka papryki w proszku (ostra),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 jajka (opcjonalnie, do podania).

Z podanych składników przygotujesz aromatyczne danie jednogarnkowe, które możesz wzbogacić o własne składniki. W zależności od upodobań, do lecza możesz dodać również ziemniaki czy cukinię.

Opis dania

Leczo węgierskie na ostro z kiełbasą

Leczo z kiełbasą to danie pochodzące z kuchni węgierskiej, które zdobyło popularność dzięki swojemu wyjątkowemu połączeniu warzyw i aromatycznej kiełbasy. To rodzaj jednogarnkowej, duszonej potrawy, w której papryka, pomidory i cebula łączą się w intensywny smak. To danie jest znane z różnorodności – możesz użyć różnych warzyw w zależności od swojego gustu i ich dostępności.

To, za co wszyscy uwielbiają pikantne leczo, to nie tylko smak, ale też fakt, że jest to pożywny pomysł na posiłek. Wszystko za sprawą dodatku kiełbasy. Jeśli lubisz ostre, wyraziste smaki, to nasza propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu. To prosty sposób na wprowadzenie węgierskich smaków do swojego menu, a gotowanie tej potrawy jest przyjemne i niezbyt wymagające. Kluczową rolę w daniu tym odgrywa kiełbasa — wybierając aromatyczną, wędzoną jej wersję, można wprowadzić do dania niezwykle aromatyczną nutę smakową.

Sposób
przygotowania

Przygotowanie węgierskiego leczo

Nie wiesz, jak przygotować węgierskie leczo z kiełbasą na ostro? Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu — najwięcej czasu zajmuje nie przygotowanie składników, a gotowanie. Leczo, podobnie jak bigos - im dłużej się gotuje, tym jest lepsze.

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do kiełbasy. Smaż wszystko razem, aż cebula stanie się miękka i lekko złocista.
  3. Wsyp na patelnię pokrojone w paski papryki czerwone i żółte. Dodaj również pokrojone w plastry pieczarki. Całość smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Wlej do patelni pomidory pokrojone w kostkę. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Dodaj do potrawy ostrą i słodką paprykę w proszku, sól, pieprz, oraz ewentualnie inne ulubione przyprawy. Wymieszaj, aby smaki się dobrze połączyły.
  6. Odsącz fasolę z zalewy i dodaj do potrawy. Gotuj wszystko razem przez kolejne 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się aromatycznym i kolorowym leczem z kiełbasą, które zachwyci intensywnością smaków i prostotą przygotowania. Smacznego!

Z czym podawać leczo węgierskie?

Leczo to danie jednogarnkowe, które można podać samodzielnie lub z dodatkami, aby je urozmaicić. Leczo świetnie komponuje się z kawałkiem świeżego chleba lub bagietki. Podawanie lecza z gotowanym ryżem to kolejny popularny sposób. Ryż doskonale wchłania aromatyczny sos z warzyw i kiełbasy. Danie to świetnie pasuje również do kaszy, na przykład kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej. Takie połączenie stanowi pełnowartościowy posiłek.

Być może Cię zaskoczymy, ale leczo świetnie współgra z plackami ziemniaczanymi. Możesz je podać jako dodatek lub umieścić je bezpośrednio w sosie. Jeśli lubisz kluski, to również stanowią pyszny dodatek do lecza.

Pamiętaj, że wybór zależy od Twoich preferencji smakowych i tego, co masz akurat w domu. Kreatywność w kuchni jest mile widziana, więc śmiało eksperymentuj z różnymi dodatkami, aby dostosować leczo do swoich upodobań.

Składniki

Składniki na węgierskie leczo w wersji na ostro

Leczo to proste danie, które przywędrowało do nas z malowniczych Węgier, oferując nam kulinarną podróż w świat intensywnych smaków. To jedno z tych dań, które powstało z użyciem dostępnych składników – warzyw i kiełbasy. Poniżej prezentujemy listę składników niezbędnych do jego przygotowania:

  • około 300 g kiełbasy podwawelskiej bądź beskidzkiej od Duda.pl, pokrojonej w plastry,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula, posiekana,
  • 2 papryki czerwone, pokrojone w paski,
  • 2 papryki żółte, pokrojone w paski,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 3 ząbki czosnku, posiekane,
  • 500 g pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 1 łyżka papryki w proszku (ostra),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 jajka (opcjonalnie, do podania).

Z podanych składników przygotujesz aromatyczne danie jednogarnkowe, które możesz wzbogacić o własne składniki. W zależności od upodobań, do lecza możesz dodać również ziemniaki czy cukinię.

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Kiełbasa podwawelska

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy