
Leczo z kiełbasą i cukinią
Składniki
Z czego przygotować leczo z kiełbasą i cukinią?
Głównym składnikiem leczo z kiełbasą i cukinią jest oczywiście cukinia. Wybierając właściwą, warto postawić na okazały egzemplarz, ale młody. Najlepsze są te o długości do ok. 30 cm, gdyż w ich wnętrzu gniazda nasienne nie są tak bardzo rozrośnięte, a sama cukinia jest delikatniejsza w smaku. Do naszego przepisu na leczo z kiełbasą, cukinią i innymi warzywami potrzebujesz:
- 3 cukinie,
- 1 paprykę czerwoną,
- 1 paprykę żółtą,
- 1 paprykę zieloną,
- 2 pomidory malinowe bądź 1 puszkę pomidorów bez skórki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 600 g kiełbasy myśliwskiej bądź myśliwskiej z mięsem z jelenia. Możesz również wybrać kiełbasę żywiecką drobiową,
- odrobinę oleju do podsmażenia,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- paprykę słodką mieloną,
- paprykę ostrą mieloną,
- paprykę wędzoną mieloną,
- oregano,
- majeranek,
- natkę pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Jeśli chodzi o przyprawy, to w przypadku leczo z kiełbasą dopasuj ich ilość samodzielnie do własnych oczekiwań. Jeśli chcesz zrobić łagodne leczo z cukinią i kiełbasą pomiń ostrą paprykę. Możesz też dodać odrobinę papryki jalapeno – wówczas leczo z kiełbasą i cukinią nabierze mocnego smaku.
Opis dania
Leczo z kiełbasą i cukinią — proste, ale smaczne danie obiadowe
Leczo z kiełbasą i cukinią to pomysł na szybki i tani obiad. Starannie dobrane składniki sprawiają, że danie to jest niezwykle odżywcze, ale też pożywne. Można je wykorzystać z dodatkami na obiad, ale też jako kolację czy przekąskę do pracy. Najlepiej smakuje na ciepło – leczo z kiełbasą i cukinią przyprawione na ostro doskonale rozgrzewa. To jeden z powodów, dzięki któremu jest często przygotowywane w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo pora ta sprzyja obecności świeżych i aromatycznych warzyw. Pomidory, papryka czy cukinia o tej porze roku smakują najlepiej.
Jeśli zastanawiasz się, jaki szybki, ale też smaczny obiad przygotować dla swoich najbliższych to leczo z warzywami i kiełbasą jest świetnym wyborem. Do dania możesz dodać ulubioną kiełbasę – zarówno wieprzową, jak i drobiową, czy też z dodatkiem mięsa z jelenia. W ofercie Duda.pl znajduje się bogaty wybór kiełbas wędzonych, które idealnie nadają się do stworzenia tego dania.
Sposób
przygotowania
Jak przygotować leczo z cukinią i kiełbasą?
Jeśli szukacie sposobu na szybkie i pyszne danie, to ten przepis na leczo z cukinią i kiełbasą z pewnością przypadnie Wam do gustu. Poziom skomplikowania jest bliski zeru, a danie wychodzi pyszne.
- Przygotuj wszystkie składniki na leczo. Cukinie obierz, odetnij jej końce i wydrąż pestki z wnętrza. Dokładnie to samo zrób z papryką.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki.
- Cukinię i paprykę pokrój w większą kostkę, a pomidory pokrój drobno.
- Wybraną kiełbasę pokrój w niezbyt grube talarki. Jeśli wybierzesz kiełbasę żywiecką drobiową, to pokrój ją w grubszą kostkę.
- W większym garnku rozgrzej odrobinę masła bądź oleju i podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę. Poczekaj, aż nabierze złocistego koloru i dodaj do nie przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do tak przygotowanej cebuli i czosnku dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż wszystko przez kilka minut, aż do uzyskania złotego koloru. Regularnie mieszaj, tak by kiełbasa się nie przypaliła.
- Teraz pora na dodanie warzyw. W pierwszej kolejności dodaj paprykę – wymaga ona dłuższego duszenia do uzyskania miękkości.
- Cukinię należy dodać pod koniec gotowania – wystarczy około 5 minut, by była idealnie miękka i rozpływająca się w ustach.
- Na koniec dodaj do całości pomidory i koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy w ilości według uznania.
- Na koniec po wyłączeniu, całość posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Konsystencja leczo z cukinią i kiełbasą powinna być dość gęsta. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dolać odrobinę wody, passaty pomidorowej bądź jeśli masz – bulionu warzywnego.
Z czym podawać leczo z cukinią i kiełbasą?
Do leczo z kiełbasą, cukinią i papryką doskonale pasują różne dodatki. Najpopularniejsze z nich to ryż i pieczywo, ale doskonale komponuje się również z różnego rodzaju kaszami czy ziemniakami. W tym zakresie — pełna dowolność. Dzięki temu przygotowując większą ilość leczo z warzywami i kiełbasą możesz zyskać kilka wariantów obiadów, przy minimalnym nakładzie pracy.
Składniki
Z czego przygotować leczo z kiełbasą i cukinią?
Głównym składnikiem leczo z kiełbasą i cukinią jest oczywiście cukinia. Wybierając właściwą, warto postawić na okazały egzemplarz, ale młody. Najlepsze są te o długości do ok. 30 cm, gdyż w ich wnętrzu gniazda nasienne nie są tak bardzo rozrośnięte, a sama cukinia jest delikatniejsza w smaku. Do naszego przepisu na leczo z kiełbasą, cukinią i innymi warzywami potrzebujesz:
- 3 cukinie,
- 1 paprykę czerwoną,
- 1 paprykę żółtą,
- 1 paprykę zieloną,
- 2 pomidory malinowe bądź 1 puszkę pomidorów bez skórki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 600 g kiełbasy myśliwskiej bądź myśliwskiej z mięsem z jelenia. Możesz również wybrać kiełbasę żywiecką drobiową,
- odrobinę oleju do podsmażenia,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- paprykę słodką mieloną,
- paprykę ostrą mieloną,
- paprykę wędzoną mieloną,
- oregano,
- majeranek,
- natkę pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Jeśli chodzi o przyprawy, to w przypadku leczo z kiełbasą dopasuj ich ilość samodzielnie do własnych oczekiwań. Jeśli chcesz zrobić łagodne leczo z cukinią i kiełbasą pomiń ostrą paprykę. Możesz też dodać odrobinę papryki jalapeno – wówczas leczo z kiełbasą i cukinią nabierze mocnego smaku.
Polecane
produkty

Kiełbasa
myśliwska 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G
