Leczo z kiełbasą i cukinią

średni 90 min 6 porcji

Składniki

Z czego przygotować leczo z kiełbasą i cukinią?

Głównym składnikiem leczo z kiełbasą i cukinią jest oczywiście cukinia. Wybierając właściwą, warto postawić na okazały egzemplarz, ale młody. Najlepsze są te o długości do ok. 30 cm, gdyż w ich wnętrzu gniazda nasienne nie są tak bardzo rozrośnięte, a sama cukinia jest delikatniejsza w smaku. Do naszego przepisu na leczo z kiełbasą, cukinią i innymi warzywami potrzebujesz:

  • 3 cukinie,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • 1 paprykę żółtą,
  • 1 paprykę zieloną,
  • 2 pomidory malinowe bądź 1 puszkę pomidorów bez skórki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 600 g kiełbasy myśliwskiej bądź myśliwskiej z mięsem z jelenia. Możesz również wybrać kiełbasę żywiecką drobiową,
  • odrobinę oleju do podsmażenia,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • paprykę słodką mieloną,
  • paprykę ostrą mieloną,
  • paprykę wędzoną mieloną,
  • oregano,
  • majeranek,
  • natkę pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Jeśli chodzi o przyprawy, to w przypadku leczo z kiełbasą dopasuj ich ilość samodzielnie do własnych oczekiwań. Jeśli chcesz zrobić łagodne leczo z cukinią i kiełbasą pomiń ostrą paprykę. Możesz też dodać odrobinę papryki jalapenowówczas leczo z kiełbasą i cukinią nabierze mocnego smaku.

Opis dania

Leczo z kiełbasą i cukinią — proste, ale smaczne danie obiadowe

Leczo z kiełbasą i cukinią to pomysł na szybki i tani obiad. Starannie dobrane składniki sprawiają, że danie to jest niezwykle odżywcze, ale też pożywne. Można je wykorzystać z dodatkami na obiad, ale też jako kolację czy przekąskę do pracy. Najlepiej smakuje na ciepło – leczo z kiełbasą i cukinią przyprawione na ostro doskonale rozgrzewa. To jeden z powodów, dzięki któremu jest często przygotowywane w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo pora ta sprzyja obecności świeżych i aromatycznych warzyw. Pomidory, papryka czy cukinia o tej porze roku smakują najlepiej.

Jeśli zastanawiasz się, jaki szybki, ale też smaczny obiad przygotować dla swoich najbliższych to leczo z warzywami i kiełbasą jest świetnym wyborem. Do dania możesz dodać ulubioną kiełbasę – zarówno wieprzową, jak i drobiową, czy też z dodatkiem mięsa z jelenia. W ofercie Duda.pl znajduje się bogaty wybór kiełbas wędzonych, które idealnie nadają się do stworzenia tego dania.

Sposób
przygotowania

Jak przygotować leczo z cukinią i kiełbasą?

Jeśli szukacie sposobu na szybkie i pyszne danie, to ten przepis na leczo z cukinią i kiełbasą z pewnością przypadnie Wam do gustu. Poziom skomplikowania jest bliski zeru, a danie wychodzi pyszne.

  1. Przygotuj wszystkie składniki na leczo. Cukinie obierz, odetnij jej końce i wydrąż pestki z wnętrza. Dokładnie to samo zrób z papryką.
  2. Pomidory sparz i obierz ze skórki.
  3. Cukinię i paprykę pokrój w większą kostkę, a pomidory pokrój drobno.
  4. Wybraną kiełbasę pokrój w niezbyt grube talarki. Jeśli wybierzesz kiełbasę żywiecką drobiową, to pokrój ją w grubszą kostkę.
  5. W większym garnku rozgrzej odrobinę masła bądź oleju i podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę. Poczekaj, aż nabierze złocistego koloru i dodaj do nie przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Do tak przygotowanej cebuli i czosnku dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż wszystko przez kilka minut, aż do uzyskania złotego koloru. Regularnie mieszaj, tak by kiełbasa się nie przypaliła.
  7. Teraz pora na dodanie warzyw. W pierwszej kolejności dodaj paprykę – wymaga ona dłuższego duszenia do uzyskania miękkości.
  8. Cukinię należy dodać pod koniec gotowania – wystarczy około 5 minut, by była idealnie miękka i rozpływająca się w ustach.
  9. Na koniec dodaj do całości pomidory i koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy w ilości według uznania.
  10. Na koniec po wyłączeniu, całość posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Konsystencja leczo z cukinią i kiełbasą powinna być dość gęsta. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dolać odrobinę wody, passaty pomidorowej bądź jeśli masz – bulionu warzywnego.

Z czym podawać leczo z cukinią i kiełbasą?

Do leczo z kiełbasą, cukinią i papryką doskonale pasują różne dodatki. Najpopularniejsze z nich to ryż i pieczywo, ale doskonale komponuje się również z różnego rodzaju kaszami czy ziemniakami. W tym zakresie — pełna dowolność. Dzięki temu przygotowując większą ilość leczo z warzywami i kiełbasą możesz zyskać kilka wariantów obiadów, przy minimalnym nakładzie pracy.

Składniki

Z czego przygotować leczo z kiełbasą i cukinią?

Głównym składnikiem leczo z kiełbasą i cukinią jest oczywiście cukinia. Wybierając właściwą, warto postawić na okazały egzemplarz, ale młody. Najlepsze są te o długości do ok. 30 cm, gdyż w ich wnętrzu gniazda nasienne nie są tak bardzo rozrośnięte, a sama cukinia jest delikatniejsza w smaku. Do naszego przepisu na leczo z kiełbasą, cukinią i innymi warzywami potrzebujesz:

  • 3 cukinie,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • 1 paprykę żółtą,
  • 1 paprykę zieloną,
  • 2 pomidory malinowe bądź 1 puszkę pomidorów bez skórki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 600 g kiełbasy myśliwskiej bądź myśliwskiej z mięsem z jelenia. Możesz również wybrać kiełbasę żywiecką drobiową,
  • odrobinę oleju do podsmażenia,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • paprykę słodką mieloną,
  • paprykę ostrą mieloną,
  • paprykę wędzoną mieloną,
  • oregano,
  • majeranek,
  • natkę pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Jeśli chodzi o przyprawy, to w przypadku leczo z kiełbasą dopasuj ich ilość samodzielnie do własnych oczekiwań. Jeśli chcesz zrobić łagodne leczo z cukinią i kiełbasą pomiń ostrą paprykę. Możesz też dodać odrobinę papryki jalapenowówczas leczo z kiełbasą i cukinią nabierze mocnego smaku.

Polecane
produkty

Kiełbasa
myśliwska 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

KIEŁBASA MYŚLIWSKA Z MIĘSEM Z JELENIA

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy