Makaron Canelloni w sosie pomidorowym z mięsem
Składniki
- Mięso mielone | 500 gram
- Makaron canelloni | 1 opakowanie
- Cebula | 1 sztuka
- Czosnek | 2 ząbki
- Pomidory krojone w puszcze | 1 szt.
- Mąka | 2 łyżki
- Masło | 50 gram
- Bulion | 100 mililitrów
- Mleko | 50 mililitrów
- Parmezan | 60 gram
- Sól, pieprz, oregano, bazylia
- Olej
Opis dania
Kolejne danie o włoskim rodowodzie, które na pewno znajdzie wielu amatorów w Waszych domach. Mięso mielone, makaron canelloni i około 50 minut wystarczą, aby przygotować danie, które zdobędzie kubki smakowe domowników lub gości.
Sposób
przygotowania
Zaczynamy od podsmażenia mięsa na niewielkiej ilości oleju. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, którą również przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy, całość krótko dusimy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy makaron canelloni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Całość podlewamy bulionem i mlekiem, cały czas intensywnie mieszając. Po wytworzeniu się lekko płynnego sosu zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch wylewamy sos, posypujemy startym parmezanem i wstawiamy na około 35 minut do piekarnika o temperaturze 180°C.
Canelloni z mięsnym farszem i sosem pomidorowym świetnie smakuje w zestawie z surówką z mieszanych sałat i winegretem.
Składniki
- Mięso mielone | 500 gram
- Makaron canelloni | 1 opakowanie
- Cebula | 1 sztuka
- Czosnek | 2 ząbki
- Pomidory krojone w puszcze | 1 szt.
- Mąka | 2 łyżki
- Masło | 50 gram
- Bulion | 100 mililitrów
- Mleko | 50 mililitrów
- Parmezan | 60 gram
- Sól, pieprz, oregano, bazylia
- Olej