Makaron Canelloni w sosie pomidorowym z mięsem

łatwy 50 minut 2

Składniki

  • Mięso mielone | 500 gram
  • Makaron canelloni | 1 opakowanie
  • Cebula | 1 sztuka
  • Czosnek | 2 ząbki
  • Pomidory krojone w puszcze | 1 szt.
  • Mąka | 2 łyżki
  • Masło | 50 gram
  • Bulion | 100 mililitrów
  • Mleko | 50 mililitrów
  • Parmezan | 60 gram
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia
  • Olej

Opis dania

Kolejne danie o włoskim rodowodzie, które na pewno znajdzie wielu amatorów w Waszych domach. Mięso mielone, makaron canelloni i około 50 minut wystarczą, aby przygotować danie, które zdobędzie kubki smakowe domowników lub gości.

Sposób
przygotowania

Zaczynamy od podsmażenia mięsa na niewielkiej ilości oleju. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, którą również przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy, całość krótko dusimy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy makaron canelloni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Całość podlewamy bulionem i mlekiem, cały czas intensywnie mieszając. Po wytworzeniu się lekko płynnego sosu zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch wylewamy sos, posypujemy startym parmezanem i wstawiamy na około 35 minut do piekarnika o temperaturze 180°C.

Canelloni z mięsnym farszem i sosem pomidorowym świetnie smakuje w zestawie z surówką z mieszanych sałat i winegretem.  
 

Składniki

  • Mięso mielone | 500 gram
  • Makaron canelloni | 1 opakowanie
  • Cebula | 1 sztuka
  • Czosnek | 2 ząbki
  • Pomidory krojone w puszcze | 1 szt.
  • Mąka | 2 łyżki
  • Masło | 50 gram
  • Bulion | 100 mililitrów
  • Mleko | 50 mililitrów
  • Parmezan | 60 gram
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia
  • Olej

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy