Naleśniki z szpinakiem i szynką drobiową gotowaną
Składniki
- Szynka drobiowa Gotowana Duda | 100 gram
- Szpinak mrożony | 500 gram
- Mąka pszenna | 200 gram
- Jajko | 1 sztuka
- Mleko | 150 ml
- Woda
- Czosnek | 3-4 ząbki
- Oliwa z oliwek | 50 ml
- Olej | 25 ml
- Masło | 50 gram
- Sól / Pieprz / Gałka muszkatołowa | do smak
Opis dania
Naleśniki z szpinakiem i szynką drobiową gotowaną Duda to idealna propozycja dla miłośników delikatnych smaków, cennych witamin i minerałów oraz wartościowego białka. Delikatne naleśniki, cienko rozłożone, owijają soczystą szynkę drobiową gotowaną i zdrowy szpinak, tworząc niezapomniane połączenie smakowe. Naleśniki są nie tylko smaczne, ale także łatwe i szybkie do przygotowania, idealne na szybki i pożywny posiłek.
Sposób
przygotowania
Czosnek szatkujemy, nakładamy na patelnię i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy szynkę drobiową gotowaną oraz rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po delikatnym podsmażeniu zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko, olej, mleko oraz delikatnie dozujemy wodę. Wszystko miksujemy tak, żeby powstało lejące się ciasto. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy naleśniki. Do gotowych placków nakładamy wcześniej przygotowany farsz szpinakowy i zawijamy według uznania.
Składniki
- Szynka drobiowa Gotowana Duda | 100 gram
- Szpinak mrożony | 500 gram
- Mąka pszenna | 200 gram
- Jajko | 1 sztuka
- Mleko | 150 ml
- Woda
- Czosnek | 3-4 ząbki
- Oliwa z oliwek | 50 ml
- Olej | 25 ml
- Masło | 50 gram
- Sól / Pieprz / Gałka muszkatołowa | do smak