Paluchy z kurczaka w cieście francuskim z dipem
łatwy
20 min.
4
Składniki
- Paluchy z kurczaka | 1 op.
- Ciasto francuskie | ½ op.
- Jajko | 1 szt.
- Jogurt grecki
- Koperek
- Sól/ pieprz
Opis dania
Paluchy z kurczaka w cieście francuskim to lekka i smakowita przekąska, w której soczysta kiełbasa drobiowa jest zawinięta w delikatne i chrupiące ciasto. To połączenie aromatycznej kiełbasy z chrupiącym, złocistym ciastem francuskim tworzy idealną przekąskę na różne okazje, od imprez po rodzinne spotkania.
Sposób
przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Z ciasta francuskiego wycinamy paski o szerokości 1 cm i owijamy nimi kiełbaski. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy delikatnie solą i tymiankiem, po czym wstawiamy do pieczenia na około 7- 10 minut.
W między czasie przygotowujemy sos, posiekany koperek łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Paluchy podajemy z sosem i ulubionym dodatkiem np. świeżymi sałatami.
Składniki
- Paluchy z kurczaka | 1 op.
- Ciasto francuskie | ½ op.
- Jajko | 1 szt.
- Jogurt grecki
- Koperek
- Sól/ pieprz