Paluchy z kurczaka w cieście francuskim z dipem

łatwy 20 min. 4

Składniki

  • Paluchy z kurczaka | 1 op.
  • Ciasto francuskie | ½ op.
  • Jajko | 1 szt.
  • Jogurt grecki
  • Koperek
  • Sól/ pieprz

Opis dania

Paluchy z kurczaka w cieście francuskim to lekka i smakowita przekąska, w której soczysta kiełbasa drobiowa jest zawinięta w delikatne i chrupiące ciasto. To połączenie aromatycznej kiełbasy z chrupiącym, złocistym ciastem francuskim tworzy idealną przekąskę na różne okazje, od imprez po rodzinne spotkania.

Sposób
przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Z ciasta francuskiego wycinamy paski o szerokości 1 cm i owijamy nimi kiełbaski. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy delikatnie solą i tymiankiem, po czym wstawiamy do pieczenia na około 7- 10 minut. 

W między czasie przygotowujemy sos, posiekany koperek łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. 

Paluchy podajemy z sosem i ulubionym dodatkiem np. świeżymi sałatami. 

Składniki

  • Paluchy z kurczaka | 1 op.
  • Ciasto francuskie | ½ op.
  • Jajko | 1 szt.
  • Jogurt grecki
  • Koperek
  • Sól/ pieprz

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy