Paluchy z kurczaka zapiekane w cieście z pastą paprykową i serem

łatwy 20 min. 4

Składniki

  • Paluchy z kurczaka | 1 op.
  • Ciasto francuskie | 1 szt.
  • Ajwar | 4 łyżki
  • Ser wędzony | 80 gram
  • Jajko | 1 szt.
  • Płatki migdałów

Opis dania

Kiełbasa zapiekana w cieście z pastą paprykową i serem to pyszna potrawa, w której kiełbasa jest zawinięta w delikatne cienkie ciasto, a następnie smarowana pikantną pastą z papryki i posypana serem. Po upieczeniu w piekarniku potrawa ta staje się soczysta, aromatyczna i kremowo-serowa, idealna na imprezy, spotkania towarzyskie lub jako danie główne z dodatkiem sałatek.

Sposób
przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. W tym czasie dzielimy ciasto francuskie na 4 części. Na każdym kawałku na środku nakładamy łyżkę pasty ajwar, kawałek sera i kiełbaskę. Ciasto zawijamy w pół, a brzegi sklejamy – najlepiej dociskając widelcem.

Smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy przez około 10 – 12 minut. Podajemy ze świeżymi sałatami i warzywami.

Składniki

  • Paluchy z kurczaka | 1 op.
  • Ciasto francuskie | 1 szt.
  • Ajwar | 4 łyżki
  • Ser wędzony | 80 gram
  • Jajko | 1 szt.
  • Płatki migdałów

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy