Paluchy z kurczaka zapiekane w cieście z pastą paprykową i serem
Składniki
- Paluchy z kurczaka | 1 op.
- Ciasto francuskie | 1 szt.
- Ajwar | 4 łyżki
- Ser wędzony | 80 gram
- Jajko | 1 szt.
- Płatki migdałów
Opis dania
Kiełbasa zapiekana w cieście z pastą paprykową i serem to pyszna potrawa, w której kiełbasa jest zawinięta w delikatne cienkie ciasto, a następnie smarowana pikantną pastą z papryki i posypana serem. Po upieczeniu w piekarniku potrawa ta staje się soczysta, aromatyczna i kremowo-serowa, idealna na imprezy, spotkania towarzyskie lub jako danie główne z dodatkiem sałatek.
Sposób
przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. W tym czasie dzielimy ciasto francuskie na 4 części. Na każdym kawałku na środku nakładamy łyżkę pasty ajwar, kawałek sera i kiełbaskę. Ciasto zawijamy w pół, a brzegi sklejamy – najlepiej dociskając widelcem.
Smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 10 – 12 minut. Podajemy ze świeżymi sałatami i warzywami.
Składniki
- Paluchy z kurczaka | 1 op.
- Ciasto francuskie | 1 szt.
- Ajwar | 4 łyżki
- Ser wędzony | 80 gram
- Jajko | 1 szt.
- Płatki migdałów