Pasta fasolowa z karmelizowanym kabanosem drobiowym do kanapek
Składniki
- 1 opakowanie kabanosów z kurczaka premium
- 400g ugotowanej fasoli
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
- Bagietka francuska
- Składniki:
- 570 g mąki chlebowej typ 750
- 6 g suchych drożdży instant
- 10 g soli
- 380 g wody o temperaturze 18°C
- Żurawina z cebulą jako dodatek
- 3 czerwone cebule
- Ok 150g żurawiny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
Opis dania
Pasta fasolowa z karmelizowanym kabanosem drobiowym to wyjątkowe danie, które doskonale sprawdzi się jako smaczna przekąska do kanapek. Karmelizowany kabanos drobiowy stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości białka, wspomagającego budowę i regenerację mięśni. Z kolei pasta fasolowa dostarcza cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Danie to jest szybkie do przygotowania, co czyni je świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny posiłek. Pasta fasolowa z kabanosem doskonale komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, a także może być wykorzystana jako dodatek do sałatek czy kanapek na różne okazje.
Sposób
przygotowania
Pasta z Kabanosem: Ugotowaną fasolę odsączyć i zmiksować na gładką pastę z sokiem z cytryny, olejem i rozmarynem. Cebulę drobno posiekać, skarmelizować i połączyć z fasolą. Osobno na patelni uprażyć drobno pokrojone kabanosy, aby otrzymać chrupkie skwarki.
Żurawina: Na patelni roztopić cukier i kiedy lekko się zarumieni dodać żurawinę. Kiedy żurawina się rozpadnie, dodać cebulę i po chwili ocet. Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia.
Bagietki: W naczyniu połączyć mąkę i drożdże. Następnie wymieszać i dodać sól. Zrobić dołek na środku suchych składników i wlać wodę. Drewnianą łyżką stopniowo wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepiące.
Dużą miskę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę. Następnie podzielić na 4 mniejsze kawałki i formować długie bagietki. Ponacinać i pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Zapiekać w 215 C przez około 18 minut.
Zobacz video:
Składniki
- 1 opakowanie kabanosów z kurczaka premium
- 400g ugotowanej fasoli
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
- Bagietka francuska
- Składniki:
- 570 g mąki chlebowej typ 750
- 6 g suchych drożdży instant
- 10 g soli
- 380 g wody o temperaturze 18°C
- Żurawina z cebulą jako dodatek
- 3 czerwone cebule
- Ok 150g żurawiny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu