Pasta fasolowa z karmelizowanym kabanosem drobiowym do kanapek

łatwy 30 4

Składniki

  • 1 opakowanie kabanosów z kurczaka premium
  • 400g ugotowanej fasoli
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • Bagietka francuska
  • Składniki:
  • 570 g mąki chlebowej typ 750
  • 6 g suchych drożdży instant
  • 10 g soli
  • 380 g wody o temperaturze 18°C
  • Żurawina z cebulą jako dodatek
  • 3 czerwone cebule
  • Ok 150g żurawiny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu

Opis dania

Pasta fasolowa z karmelizowanym kabanosem drobiowym to wyjątkowe danie, które doskonale sprawdzi się jako smaczna przekąska do kanapek. Karmelizowany kabanos drobiowy stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości białka, wspomagającego budowę i regenerację mięśni. Z kolei pasta fasolowa dostarcza cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Danie to jest szybkie do przygotowania, co czyni je świetnym rozwiązaniem na szybki, smaczny posiłek. Pasta fasolowa z kabanosem doskonale komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, a także może być wykorzystana jako dodatek do sałatek czy kanapek na różne okazje.

Sposób
przygotowania

Pasta z Kabanosem: Ugotowaną fasolę odsączyć i zmiksować na gładką pastę z sokiem z cytryny, olejem i rozmarynem. Cebulę drobno posiekać, skarmelizować i połączyć z fasolą. Osobno na patelni uprażyć drobno pokrojone kabanosy, aby otrzymać chrupkie skwarki.

Żurawina: Na patelni roztopić cukier i kiedy lekko się zarumieni dodać żurawinę. Kiedy żurawina się rozpadnie, dodać cebulę i po chwili ocet. Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia.

Bagietki: W naczyniu połączyć mąkę i drożdże. Następnie wymieszać i  dodać sól. Zrobić dołek na środku suchych składników i wlać wodę. Drewnianą łyżką stopniowo wyrabiać  ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepiące.

Dużą miskę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę. Następnie podzielić na 4 mniejsze kawałki i formować długie bagietki. Ponacinać i pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Zapiekać w 215 C przez około 18 minut.

Zobacz video:

Składniki

  • 1 opakowanie kabanosów z kurczaka premium
  • 400g ugotowanej fasoli
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • Bagietka francuska
  • Składniki:
  • 570 g mąki chlebowej typ 750
  • 6 g suchych drożdży instant
  • 10 g soli
  • 380 g wody o temperaturze 18°C
  • Żurawina z cebulą jako dodatek
  • 3 czerwone cebule
  • Ok 150g żurawiny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy