Pizza wiejska z kiełbasą

średni 60 minut 2

Składniki

Poniżej przedstawiamy listę składników na ciasto do pizzy, sos pomidorowy oraz składniki do jej wypełnienia.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • Sól i pieprz do smaku.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g kiełbasy myśliwskiej, pokrojonej w plastry,
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski,
  • 1 cebula, pokrojona w piórka,
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry,
  • 100 g sera żółtego, startego,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Ilość i rodzaj poszczególnych składników do wypełnienia pizzy dopasuj do własnych upodobań smakowych. Jeśli lubisz dużo warzyw — możesz dodać do niej również inne kolory papryki czy kukurydzę konserwową.

Opis dania

Pizza wiejska z kiełbasą to niezwykłe połączenie smaków, nawiązujących do włoskiej kuchni. Choć pizza wywodzi się z Włoch, pizza wiejska wzbogacona jest o lokalne smaki i składniki, które nadają jej charakterystyczny smak i aromat. Danie to cieszy się ogromną popularnością ze względu na swój smak, ale też szybkość przygotowania i możliwość tworzenia różnorodnych kombinacji.

Kluczową rolę w wiejskiej pizzy odgrywa kiełbasa. Warto wybrać więc gatunek aromatyczny, pełen wyrazistych smaków i aromatów. Doskonałym wyborem będą kiełbasy od Duda.pl — myśliwska na deskę wędlin, podwawelska, ale też beskidzka. Każda z nich została wzbogacona o doskonale zbilansowane przyprawy, dzięki czemu ma wyjątkowy smak i aromat. Nie należy zapominać, że równie ważne jest ciasto — powinno być chrupiące, ale delikatne wewnątrz!

Sprawdź nasze przepisy na ten szybki, domowy fast food!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie ciasta:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.

  2. Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek, mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto.
  3. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Umieść ciasto w natłuszczonym naczyniu, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  1. W małym rondelku wymieszaj passatę pomidorową z przeciśniętym czosnkiem, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem.
  2. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i aromaty się połączą. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Przygotowanie pizzy:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Wyjmij wyrośnięte ciasto i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm na lekko oprószonej mąką powierzchni.
  3. Przenieś ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, pozostawiając puste brzegi.
  5. Rozłóż pokrojoną kiełbasę, paprykę, cebulę i pieczarki na sosie pomidorowym.
  6. Posyp startym serem żółtym.
  7. Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie chrupiące, a ser roztopiony i lekko zrumieniony.
  8. Wyjmij pizzę z piekarnika, udekoruj świeżą bazylią i podawaj ciepłą. Smacznego!

Podaj pizzę z tymi sosami!

Poniżej znajdziesz kilka propozycji sosów, które dodadzą Twojej pizzy smaku:

  • sos pomidorowy z ziołami — wymieszaj przecier pomidorowy z posiekanym czosnkiem, suszonym oregano, bazylią i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • sos śmietanowy z czosnkiem i ziołami — wymieszaj kwaśną śmietanę z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz suszonymi ziołami, takimi jak tymianek, bazylią i oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • sos czosnkowy — wymieszaj majonez z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
  • sos cztery sery — wymieszaj ricottę, ser pleśniowy (np. gorgonzolę), ser mozzarella i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać także śmietanę lub mleko, aby uzyskać bardziej kremowy sos.

Wybierz swój ulubiony sos lub połącz kilka smaków, aby stworzyć unikalny sos, który będzie idealnie pasował do Twojej pizzy!

Składniki

Poniżej przedstawiamy listę składników na ciasto do pizzy, sos pomidorowy oraz składniki do jej wypełnienia.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • Sól i pieprz do smaku.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g kiełbasy myśliwskiej, pokrojonej w plastry,
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski,
  • 1 cebula, pokrojona w piórka,
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry,
  • 100 g sera żółtego, startego,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Ilość i rodzaj poszczególnych składników do wypełnienia pizzy dopasuj do własnych upodobań smakowych. Jeśli lubisz dużo warzyw — możesz dodać do niej również inne kolory papryki czy kukurydzę konserwową.

Polecane
produkty

Kiełbasa
myśliwska 150g

Kiełbasa Myśliwska 250g

KIEŁBASA MYŚLIWSKA 600G

Kiełbasa Myśliwska na deskę wędlin

Kiełbasa podwawelska

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy