Pokrajanki z kiełbasą beskidzką
łatwy
30 min.
4
Składniki
- Ziemniaki | 500g
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 200g
- Cebula | 100g
- Czosnek | 30g
- Jajka | 4 szt.
- Masło | 50g
- Olej | 100ml
- Majeranek
- Czosnek niedźwiedzi
- Rozmaryn | 1 gałązka
- Tymianek | 2 gałązki
- Sól
- Pieprz
Opis dania
„Pokrajanki z kiełbasą beskidzką" to regionalna potrawa kuchni beskidzkiej, charakterystyczna dla Beskidów Małych i Śląskich. To rodzaj placuszka lub placka, który zawiera kawałki kiełbasy beskidzkiej (czasem także z dodatkiem boczku lub szynki), posiekaną cebulę oraz inne przyprawy, jak np. czosnek, pieprz i zioła.
Sposób
przygotowania
Kiełbasę pokroić w kostkę, ziemniaki pokroić w kostkę albo plastry, cebulę pokroić. Cebulkę podsmażyć, dodać czosnek i ziemniaki, wymieszać i przesmażyć razem. Na tym samym tłuszczu podsmażyć Kiełbasę Beskidzką.
Wszystko wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku, przelać na patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę. Dodać zioła.
Całość piec w piekarniku 8 minut.
Składniki
- Ziemniaki | 500g
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 200g
- Cebula | 100g
- Czosnek | 30g
- Jajka | 4 szt.
- Masło | 50g
- Olej | 100ml
- Majeranek
- Czosnek niedźwiedzi
- Rozmaryn | 1 gałązka
- Tymianek | 2 gałązki
- Sól
- Pieprz