Prażucha ziemniaczana z pieczoną kiełbasą beskidzką

trudny 80 min 4 porcje

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże cebule
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • około 150 gramów wędzonego boczku

Opis dania

Prażucha jest dowodem na to, że z prostych składników można stworzyć niebanalne danie. Danie składa się głównie z ziemniaków, którym smaku nadaje boczek i cebula.

Sposób
przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ciepłą wodą, dodać sól i gotować aż będą prawie miękkie. Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Boczek wrzucić na patelnię, a gdy się wytopi, dodać cebulę i smażyć wszystko do zrumienienia od czasu do czasu mieszając.

Kiełbasę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12 minut.

Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane, należy sprawdzić poziom wody w garnku - musi jej być mniej więcej szklanka 180 ml. Jeśli jest więcej, należy odlać; jeśli mniej - uzupełnić wrzątkiem. Gotujące się ziemniaki posypać mąką, przykryć i gotować jeszcze 5 minut, aż mąka się zaparzy. Ziemniaki z mąką zdjąć z ognia. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków, następnie ucierać drewnianą łyżką lub kulą, aż masa zrobi się gładka.

Kluski nabierać łyżką zamoczoną w tłuszczu z patelni i wykładać na talerze. Posypać przysmażonym boczkiem z cebulą i podawać razem z upieczoną kiełbasą beskidzką oraz szklanką kefiru. 34

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże cebule
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 szt Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • około 150 gramów wędzonego boczku

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy