Prażucha ziemniaczana z pieczoną kiełbasą beskidzką

średni 45 minut 4

Składniki

  • Ziemniaki | 1 kg
  • Mąka pszenna | 40 gram
  • Cebula | 2 duże
  • Kiełbasa Beskidzka Duda | 4 szt.
  • Wędzony boczek | ok. 150 gram

Opis dania

Prażucha ziemniaczana z pieczoną kiełbasą beskidzką to tradycyjne danie kuchni regionalnej z regionu Beskidów. Danie to jest ciekawym połączeniem ziemniaków i charakterystycznego smaku kiełbasy beskidzkiej. Mieszanka tych dwóch składników tworzy sycące i aromatyczne danie, często podawane z dodatkiem musztardy lub kiszonej kapusty.

Sposób
przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ciepłą wodą, dodać sól i gotować aż będą prawie miękkie. Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Boczek wrzucić na patelnię, a gdy się wytopi, dodać cebulę i smażyć wszystko do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Kiełbasę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12 minut.

Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane, należy sprawdzić poziom wody w garnku - musi jej być mniej więcej szklanka 180 ml. Jeśli jest więcej, należy odlać; jeśli mniej - uzupełnić wrzątkiem. Gotujące się ziemniaki posypać mąką, przykryć i gotować jeszcze 5 minut, aż mąka się zaparzy.

Ziemniaki z mąką zdjąć z ognia. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków, następnie ucierać drewnianą łyżką lub kulą, aż masa zrobi się gładka.

Kluski nabierać łyżką zamoczoną w tłuszczu z patelni i wykładać na talerze. Posypać przysmażonym boczkiem z cebulą i podawać razem z upieczoną kiełbasą beskidzką oraz szklanką kefiru.

Składniki

  • Ziemniaki | 1 kg
  • Mąka pszenna | 40 gram
  • Cebula | 2 duże
  • Kiełbasa Beskidzka Duda | 4 szt.
  • Wędzony boczek | ok. 150 gram

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy